Prijeđi na sadržaj

Kotijske Alpe (rimska provincija)

Izvor: Wikipedija

Kotijske Alpe (lat. Alpes Cottiae), rimska carska provincija[1] smještena u zapadnim Alpama između današnje Francuske i Italije. Na zapadu je graničila s Galliom Narbonensis, na jugu s Alpes Maritimae, na istoku s Italijom te s Alpes Graiae na sjeveru. Provincijsko središte bilo je naselje Segusio (Susa).

Ime provincije potječe od Cottiusa, lokalnog vladara čije je kraljevstvo integrirano u Carstvo za vrijeme Augusta te koji je Rimljanima pomagao u njihovom osvajanju područja 15./14. pr. Kr.[2] Iako dio Rima, njemu i njegovom sinu nasljedniku dopušteno je da vladaju svojim područjem. Nakon sinovljeve smrti, Neron je imenovao prokuratora te je područje i službeno postalo rimskom provincijom.[2]

Poveznice

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. "Provinces (Roman)" (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 16. lipnja 2006. Pristupljeno 18. rujna 2011. livius.org (18. rujna 2011.)
  2. a b "Alpes Cottiae" (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. listopada 2011. Pristupljeno 18. rujna 2011. roman-empire.net (18. rujna 2011.)