Krunski posjed

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Krunski posjedi (en: Crown dependency) su teritoriji u posjedu Britanske krune, za razliku od prekomorskih teritorija ili kolonija Ujedinjenog Kraljevstva. Sastoje se od Kanalskih otoka (Jersey i Guernsey) i otoka Man u Irskom moru.

Nijedan otok nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, imaju nezavisnu vlast i nisu dio Europske unije. Sva tri krunska posjeda su članovi Britansko-Irskog vijeća. Od 2005. godine, svaki krunski posjed ima glavnog ministra kao premijera.

Odnos s krunom[uredi VE | uredi]

U svakoj krunskoj vladavini, Britanski monarh je predstavljen od strane guvernera (Lieutenant Governor), ali je ta titula više ceremonijalna. 2005. godine, odlučeno je da na Otoku Man umjesto guvernera (Lieutenant Governor) bude krunski izaslanik (Crown Commissioner).

Odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom[uredi VE | uredi]

Britanska Vlada je odgovorna samo za obranu i zastupanje inozemnih poslova, iako svaki otok ima samostalnu carinu i zakone o emigraciji.

Odnos s Europskom unijom[uredi VE | uredi]

Iako nisu dio Europske unije, odlučivši tako na referendumu kada je Ujedinjeno Kraljevstvo postala članica, krunske vladavine imaju kompliciran odnos sa unijom.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]