Oblast Guernsey

Izvor: Wikipedija
Oblast Guernsey
Bailiwick of Guernsey
Bailliage de Guernesey
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: God Save the King; Sarnia Cherie
Položaj Guernseyja
Službeni jezik engleski, francuski
Glavni grad St. Peter Port
Vlada Krunski posjed
 - Poglavar
 - Guverner
 - Premijer
Karlo III.
Richard Cripwell
Peter Ferbrache
Površina 223. po veličini
 - ukupno 78 km2
 - % vode 0 %
Stanovništvo 197. po veličini
- ukupno ([[ ]].) 65,228 (procjena 2005.)
 - gustoća 836.3/km2;
Valuta guernseyjska funta (100 penija)
Vremenska zona UTC + 1
Internetski nastavak .gg
Pozivni broj +44-1481

Oblast Guernsey (čita se Gernzi) je područje u kanalu La Manche koje se sastoji od nekoliko otoka od kojih je najveći otok Guernsey. To otočje je geografski dio Kanalskih otoka.

Osnovni podatci[uredi | uredi kôd]

Kapelica na otoku Guernsey

Status[uredi | uredi kôd]

Oblast Guernsey je jedno od triju područja koja čine britanske Krunske posjede. Vladar oblasti je vojvoda od Normandije, a tu titulu drži britanski monarh.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Oblast se sastoji od nekoliko otoka od kojih je najveći otok Guernsey. Otok Guernsey je brežuljkast sa strmim obalama, posebno na jugu. Glavna zanimanja na otoku su uzgoj stoke i vrtlarstvo. Osim toga, Guernsey je važno turističko odredište za one koji vole prirodu kao i za ljubitelje ptica.

Osim otoka Guernsey, oblast je sastoji od otoka Alderney, Sark i Herm te još nekoliko manjih otoka i otočića.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 911., kralj Zapadne Franačke, Karlo III., predao je dio svog teritorija vikinškom vođi Rolonu te je na tom teritoriju stvoreno Vojvodstvo Normandija. Normanski vojvoda 933. godine osvojio je i otočje današnje oblasti Guernsey.

Godine 1066., normanski vojvoda Vilim Osvajač osvojio je Englesku i postao engleskim kraljem, a uz to je i dalje ostao normanski vojvoda. Normandija i Engleska imale su dakle istog vladara.

Francuski kralj Filip II. August 1204. godine osvojio je Normandiju te ju pripojio Francuskoj. Međutim nije osvojio Kanalske otoke (Guernsey i Jersey) tako da su oni ostali pod vlašću normanskog vojvode koji je bio i engleski kralj. Oblasti Guernsey i Jersey posljednji su ostatci nekadašnje države Vojvodstva Normandije. One su danas dio krunskih posjeda britanskog monarha.

Za vrijeme 2. svjetskog rata, Njemačka vojska je okupirala Kanalske otoke. Britanske građane koji nisu bili rođeni na Guernseyju Nijemci su internirali u Logor Lindele u Biberach na Rissu. Okupacijske njemačke snage su otok opremile s nizom utvrda koje su trebale poslužiti kao polazište za napade na Englesku.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]