Južna Georgia i otočje Južni Sandwich

Izvor: Wikipedija
Južna Georgia i otočje Južni Sandwich
South Georgia and the South Sandwich Islands
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
God Save the King
Glavni grad Grytviken
Službeni jezik engleski
Državni vrh
 - Povjerenik Nigel Haywood
Površina
 - ukupno 3.903 km2
Stanovništvo
 - ukupno (2006.) ~20
Valuta Britanska funta (GBP)
Vremenska zona UTC -2
Internetski nastavak .gs
Zemljovid
Satelitska snimka Južne Georgije i Otoka Južni Sandwich

Južna Georgia i otočje Južni Sandwich (izv. South Georgia and the South Sandwich Islands) je britansko prekomorsko područje u južnom Atlantiku, oko 1.390 kilometara jugoistočno od Falklanda i oko 2.150 kilometara istočno od Ognjene Zemlje. Administrativni centar je King Edward Point, na zaljevu Cumberland East Bay na Južnoj Georgiji, u kojem se 22. ožujka 2002. godine otvorila nova istraživačka postaja s izgrađenim laboratorijem i sadržajem za odmor, u kojem je već registrirano oko 20 brodova iz raznih država, među kojima, uz Falkland, i iz Španjolske, Južnoafričke Republike, Čilea i Urugvaja.

Teritorij je okružen hladnim vodama Antarktika a veliki dijelovi otoka prekriveni su vječnim ledom, a u kasnoj zimi okruženi ledenim santama. Na Južnoj Georgiji svojom impozantnošću ističe se Mount Paget (2960 m) u planinama Allardyce Range, a s padina se prema fjordovima polako spuštaju brojni ledenjaci. Sastoji se od otoka Južna Georgia, otočja Južni Sandwich te nekoliko manjih otoka i grebena: Shag Rocks, Black Rock, Clerke Rocks i Bird Island.

Ukupna površina ovog područja je 3903 km², od čega 3760 km² otpada na Južnu Georgiju.

Ovo područje od kasnih 1700-ih do sredine 1900-ih služi kao baza lovcima na tuljane i kitolovcima. Manju turističku pozornost od 1990-ih privlače tuljani, pingvini i drugi divlji svijet.

Ime[uredi | uredi kôd]

Postoji i naziv Južna Džordžija i Otoci Južni Sendvič.[1]

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Južna Georgia[uredi | uredi kôd]

Uz Južnu Georgiju prvi pristaje kapetan James Cook (1775.), a uskoro ga s raznih strana svijeta slijede brojni lovci na tuljane i morske slonove. Britanija će Južnu Georgiju i Južni Sandwich aneksirati 1908. pismenom poveljom, i bit će pod njenom okuapcijom sve do kratkotrajne ilegalne argentinske okupacije 1982. -Ernest Shackleton (1874. – 1922.) na svom posljednjem putovanju (ekspedicija Shackleton-Rowett) nakon srčanog udara i sahranjen je 5. ožujka 1922. u Grytvikenu. Do sredine 1900-ih Južna Georgia služi kao baza lovcima na tuljane i kitolovcima, a u tu svrhu 1904. osnovana je postaja za preradu kitova koja se zatvorila 1966. Na otoku su niknula brojna, danas mrtva naselja: Bird Island, Godthul, Husvik, Leith Harbour, Ocean Harbour, Prince Olav Harbour, Stromness, te spomenuti Grytviken i King Edward Point. Iz King Edward Pointa 2001. povukla se britanska vojska, pa je supostavljena istraživačka postaja.

Otočje Južni Sandwich[uredi | uredi kôd]

Vindication Island, Candlemas Island, Saunders Island, Montagu Island, Bristol Island, Bellingshausen Island, Cook Island, Morell Island) je otkrio James Cook 1775. godine dok je 3 najsjevernija (Zavodovski, Leskoj, Visokoi) otkrio Fabian Gottlieb von Bellingshausen 1819.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Otoke Južni Sandwich i Južnu Georgiju zaposjeo je 1775. kapetan James Cook. Ernest Shackleton (1874. – 1922.) na svom posljednjem putovanju (ekspedicija Shackleton-Rowett) nakon srčanog udara i sahranjen je 5. ožujka 1922. u Grytvikenu.

Južna Georgia dependencija je Falklanda od 1908. do 1985. zajedno s otočjem Južni Sandwich, danas britanski prekomorski teritorij South Georgia and the South Sandwich Islands.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mijo Lončarić, »Hrvatska imena država« // Jezik, god. 42., br. 1., listopada 1994., str. 7.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Južna Georgia i otočje Sandwich