Kuri-Gol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Kuri-Gol. Za druga značenja pogledajte Kuri-Gol (razdvojba).
Kuri-Gol
(perz.) قوریگل
Quri Gol Lake.jpg
Kuri-Gol
Lokacija Flag of Iran.svg Iran, Istočni Azarbajdžan
Koordinate 37°55′0″N 46°42′0″E / 37.91667°N 46.7°E / 37.91667; 46.7Koordinate: 37°55′0″N 46°42′0″E / 37.91667°N 46.7°E / 37.91667; 46.7
Površina 1,2 km²
Zapremina 0,003 km³
Najveća dubina 5,0 m
Nadmorska visina 1905 m
Najveća širina 1,9 km
Najveća dužina 2,3 km
Vrsta jezera tektonsko, slatkovodno
Ulijeva se u pritok Dali-Čaja
Kuri-Gol na karti Iran
Kuri-Gol
Kuri-Gol
Lokacija Kuri-Gola u Iranu

Kuri-Gol (perz. قوریگل) je jezero u Istočnom Azarbajdžanu na sjeverozapadu Irana, oko 12 km sjeverozapadno od Bostanabada odnosno 40 km jugoistočno od Tabriza. Smješten je u aluvijalnoj kotlini između krajnjih sjeveroistočnih obronaka Sahanda i okolnih planina na nadmorskoj visini od 1905 m. Jezero ima površinu od 120 ha, dubinu do 5,0 m i zapremninu od tri milijuna . Vodom se opskrbljuje prvenstveno pomoću lokalnih izvora i pritoka koji nastaju proljetnim otapanjem snijega, a otječe potokom prema sjeveroistoku. Zbog bioraznolikosti u jezeru i pripadajućim močvarama, dana 23. lipnja 1975. godine Kuri-Gol je proglašen ramsarskim područjem.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Zemljopis Irana
Kuri-Gol se nalazi na sjeverozapadu Iranske visoravni u tektonskoj kotlini omeđenoj obroncima Baš-Daga (3205 m) na istoku, Kuh-e Kandula (2237 m) na sjeverozapadu, te Sahanda na jugozapadu. Na području jezera prožimaju se dvije geološke strukture − prema vulkanu prevladavaju magmatske stijene, a prema dvjema manjim planinama kambrijsko-trijaske sedimentne stijene. Stratigrafski profil podno jezera sastoji se od blata položenog preko slojeva škriljca. Jezero ima oblik slova T i gornjim se dijelom proteže 2,3 km u smjeru istokzapad odnosno donjim dijelom duljinom od 1,9 km. Površina Kuri-Gola iznosi 1,2 km², zapremnina 3,000.000 , a prosječna dubina 2,5 m. Litoralni pojas prema jugozapadu blagog je nagiba, dok je na ostalim stranama prema planinskim padinama vrlo strmiji. Najbliža naselja koja gravitiraju Kuri-Golu su Imanab-e Džadid (0,5 km jugozapadno), Jusefabad (2,0 zapadno) i Kargan-e Džadid (4,0 km jugoistočno). Uz južnu obalu Kuri-Gola prolaze državna cesta 16 (ArdabilTabriz), cesta 32 (Teheran−Tabriz) i autocesta 2 (Teheran−Tabriz), a između prometnica i jezera nalazi se niz odmorišta i rekreacijskih sadržaja.

Hidrologija[uredi | uredi kôd]

Kuri-Gol se hidrološki i hidrogeološki klasificira pod urmijski slijev, a s jezerom ga povezuju rijeke Dali-Čaj, Kar-Čaj i Talhe-Rud. Uži slijev s Kuri-Golom u žarištu obuhvaća područje od približno 30 km² i njegove razvodnice određene su vrhovima dvaju planina, dvama prijevojima koji ih dijele od Sahanda, te antiklinalama Bojuk-Daga (2956 m) koji predstavlja jedan od sporednih kratera navedenog vulkana. Zapadne razvodnice dijele ga od porječja Udžan-Čaja odnosno južne od porječja Rud-e Saidabada, a obje rijeke pritoci su Talhe-Ruda. Jezerskom kotlinom prevladava snježno-šumska klima (Dsa) s prosječnom godišnjom količinom padalina od približno 300 mm. Jezero se vodom opskrbljuje prvenstveno pomoću jugozapadnih pritoka i sjevernih planinskih izvora, a najveći vodostaj mu je tijekom proljeća. Površina Kuri-Gola u pravilu se zaleđuje koncem prosinca i ostaje pod snijegom tijekom čitave zime.

Flora i fauna[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članci o temama: Flora i fauna Irana
Kuri-Gol je eutrofno jezero s vrlo izraženom litoralnom vegetacijom na jugu, a močvare obiluju prvenstveno vrstama iz rodova Scirpus i Carex. Fauna jezera uključuje desetke vrsta ptica stanarica i selica među kojima prevladava crna liska (Fulica atra) sa 12.500 parova godišnje. Ostale vrste prema broju parova su:

Jezero zimi gubi status stanice selicama s ozbirom da mjesecima biva zaleđeno i prekriveno snijegom. Ostala fauna uključuje 19 vrsta gmazova, jednu vrstu ribe, te na desetke vrsta sisavaca među kojima je i perzijski leopard.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kuri-Gol