Kurija Belošević

Izvor: Wikipedija

Kurija Belošević je građevina u općini Hrašćina, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Prizemnica pravokutnog tlocrta, kurija Belošević smještena je nedaleko od središta naselja Hrašćina. Sagradio ju je Dragojlo Kušlan u 19. st. kao posljednju „hižu“ na tlaku. Osnovna tlocrtna dispozicija sačuvana je u cijelosti kao i konstruktivni i građevni elementi. S južne strane, duž pročelja proteže se natkriti ganjak, poduprt drvenim rezbarenim stupovima. Ispod trijema ulaz je u kuću. Nedaleko od kuće nalaze se nekadašnji gospodarski objekt, danas pretvoren u gostinjske sobe. U jednoj od njih sačuvana je stara preša za grožđe iz 1834. g.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4534 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kurija Belošević Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 9. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.