Kurija zagrebačkog biskupa Josipa pl. Galjufa (Prečec)

Izvor: Wikipedija

Kurija zagrebačkog biskupa Josipa pl. Galjufa (Prečec), rimokatolička građevina u mjestu Prečec, koje je u sastavu općine Brckovljani, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kurija je smješena u blizini željezničke pruge na rubu naselja Prečec. Dao ju je sagraditi 1785. biskup Josip pl. Galjuf na starom biskupskom posjedu koji se spominje od 1600. Kurija je kasnobarokna jednokatica pravokutne tlocrtne osnove, građena od opeke i kamena te pokrivena visokim i strmim krovištem s poluskošenim zabatima. U neposrednoj blizini kurije nalaze se dva gospodarska objekta i vodotoranj koji su prema oblikovnim karakteristikama vjerojatno sagrađeni početkom 20. stoljeća.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4757 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kurija zagrebačkog biskupa Josipa pl. Galjufa Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 7. srpnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.