Laki prijevozni zdrug

Izvor: Wikipedija
Laki prijevozni zdrug
Legione Croata Autotrasportabile

Značka postrojbe na rukavu pripadnika
Aktivna lipanj 1941. – prosinac 1942.
Država Kraljevina Italija
NDH
Odanost Sile osovine
Veličina brigada
Geslo Za dom spremni
Per Italia alala'
Sudjelovanje u borbama Drugi svjetski rat
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Stjepan Neuberger
Egon Žitnik

Laki prijevozni zdrug (tal. Legione Croata Autotrasportabile) bila je postrojba NDH u sastavu kraljevske talijanske vojske na Istočnom bojištu tijekom Drugog svjetskog rata. Zdrug je osnovan primarno na talijansko inzistiranje nakon što su slične hrvatske dobrovoljačke postrojbe upućene pod njemačkim zapovjedništvom na bojište.[1]

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

Postrojba je osnovana na talijanski zahtjev u lipnju 1941.[2]

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Postrojba je ostala u NDH do prosinca 1941. te se u međuvremenu borila protiv partizana. U prosincu je prebačena u Italiju. Nakon završetka uvježbavanja i opremanja zdrug je posjetio vojskovođa Slavko Kvaternik.[3] Zdrug je stigao na istočno bojište 16. travnja 1942.[2] Zdrug je priključen 8. talijanskoj armiji, koja je bila podređena njemačkoj Grupi B.[4] Postrojba je sudjelovala u borbama do prosinca 1942., kad ju je uništila Crvena armija.[2] NDH je kao počast postrojbi izdala poštansku marku s likom hrvatskog vojnika na rijeci Don,[4] a prihod od prodaje je predan obiteljima poginulih pripadnika.

2008. posmrtni ostatci 16 vojnika vraćeni su u Hrvatsku.[5]

Znakovlje[uredi | uredi kôd]

Zastava postrojbe bila je hrvatska trobojnica s hrvatskim grbom u sredini iznad kojeg je postavljena Zvonimirova kruna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tomislav Jonjić: Hrvatska između sila osovine, IV. poglavlje knjige "Hrvatska vanjska politika 1939.-1942.", Libar, Zagreb, 2000., str. 485.-636., str.77
  2. a b c Croatian Volunteers in the German Wehrmacht in WWII
  3. Slavko Kvaternik, životopis, vojska.net
  4. a b Croatian Legion Stamps and Postal History. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. siječnja 2016. Pristupljeno 4. veljače 2013.
  5. Istočna fronta: U domovini nakon 65 godina. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. ožujka 2008. Pristupljeno 4. veljače 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)