Lamborghini Countach

Izvor: Wikipedija
Lamborghini Countach LP500S

Lamborghini Countach sportski je automobil talijanskog proizvođača Lamborghini koji se proizvodio od 1974.g. do 1990.g. Naziv je dobio prema riječi koju mladići u talijanskoj pokrajini Pijemont izgovaraju kada ugledaju prekrasnu ženu. Naziv je navodno ostao nakon što je Nuccio Bertone iz tvrtke Bertone po prvi put ugledao "Projekt 112" u svom studiu i izustio uzvik. Većina ostalih modela Lamborghinija dobila je nazive vezane uz borbe bikova.

Prototip je predstavljen na Ženevskom autosalonu 1971.g. Model je mnogo donio popularnosti dizajna s vozačkim mjestom postavljeni naprijed, kako bi što više mjesta ostalo za motor. Model je imao oblik krilca, koji su nakon njega koristili mnogi proizvođači automobila. Iako se ne proizvodi već 17 godina (2007.g.) još uvijek je vrlo popularan kod mnogih ljudi i smatra se jednim od najpoznatijih automobila današnjice (2007.g.) Mnoge sličnosti s modela Countach vide se na novijim modelima Diablo i Murciélago.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Za izgled automobila zaslužan je Marcello Gandini iz Bertone studia za dizajn, isti čovjek koji je radio na modelu Miura. Gandini je bio tada mlad i neiskusan dizajner - ne baš previše upućen u praktične i ergonomske aspekte auto dizajna, ali isto tako i neopterećen njima. Stvorio je vrlo napadan dizajn. Countach je bio širok i nizak i ne previše dug. Karoserija modela bila je gotovo potpuno načinjena od ravnih trapezoidnih ploča. Iako je sam automobil bio oblikovan poput krilca s puno kutova, bilo je i oblih linija. Vrata modela otvarala su se prema gore i naprijed, poput škara i postala su zaštitni znak Lamborghinija. Takva vrata djelomično su bila postavljena zbog samog stila, ali ponajviše zbog toga što širina automobila nije dopuštala ugradnju konvencionalnih vrata. Zbog otvaranja prema gore bilo je potrebno paziti kod otvaranja vrata u niskim prostorima (zbog loše vidljivosti prema natrag, vozači su prilikom parkiranja vožnjom unatrag često znali otvortiti vrata, sjesti na rub i tako parkirati).

Loš stil prototipa postupno je dotjeran i prilagođen u skladu s razvojem automobila kako bi popravio performanse, upravljivosti, držanja ceste i mogućnosti da ostvari zadane vrijednosti. To je počelo s prvim proizvodnim modelom gdje je ugrađeno nekoliko otvora kako bi adekvatno hladili motor. Ugrađen je i legendarni NACA-usis (usis razvijen i dizajniran 1945.g. od strane National Advisory Committee for Aeronautics koji kada se pravilno ugradi omogućuje neometan dovod zraka uglavnom za hlađenje motora, a često je korišten na zrakoplovima i sportskim automobila) na vrata i stražnji blatobran sa svake strane automobila. Kasniji dodaci uključivali su pokazivače smjera na branicima, krilca i različite branike, što je malo pomalo mijenjalo izgled automobila.

Stil i vizualni dojam učinio je od Countacha pojam odličnog dizajna kod svih osim autoinženjera. Superiorne performanse kasnijih Lamborghini modela (Diablo i Muricelago) više su se svidjele inženjerima i vozačima, ali nisu imali orginalnost i hrabrost u izgledu koja se Countacha učinila slavnim. Različiti dojmovi koji su ostavili različiti modeli Lamborghinija uzrokovali su mnoga neslaganja i rasprave oko toga što je klasični dizajn autombila (elegantni izgled i stil - protiv - tehničke i konstruktorske superiorornosti).

Motor[uredi | uredi kôd]

Stražnje kotače pokretao je tradicionalni Lamborghini V12 motor. Iako je tvrtka namjeravala ugraditi 5-litreni motor, u prvim modelima ugrađen je motor iz modela Miura. U kasnije su modele ugrađivani 5 litreni i 5.2 litreni motori.

Countach modeli[uredi | uredi kôd]

Prototip LP500 420[uredi | uredi kôd]

Proizvodni LP400[uredi | uredi kôd]

LP400S[uredi | uredi kôd]

LP500S[uredi | uredi kôd]

5000QV[uredi | uredi kôd]

Countach za 25. godišnjicu tvrke[uredi | uredi kôd]

Walter Wolf Countach[uredi | uredi kôd]

Slike[uredi | uredi kôd]


Podaci o prozvodnji[uredi | uredi kôd]

Ukupno 2,042 automobila su proizvedena u tijeku 16 godina proizvodnje Countach:

prototip LP400 LP400S LP500S LP500S QV 25. jubilarni
1 157 237 321 676 650

Countach replike[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


TheStructorr Lamborghini Gallardo.svg Nedovršeni članak Lamborghini Countach koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.