Lao Ce

Izvor: Wikipedija
Lao-Ce na vodenom bivolu

Lao-Ce (Lao-Cu, kineski: 老子, pinyin: Lǎozǐ, Wade-Giles: Lao Tzu) kineski je filozof iz 6. stoljeća pr. Kr. Počasno ime mu je stari majstor. Pripisuje mu se Knjiga o putu i njegovoj krjeposti (Dao De Jing) u kojoj govori o principu tao (apsolutnom vladaru svijeta i života). Propovijedao je da svaka djelatnost mora biti u skladu s principom tao ako želi biti uspješna. To se odnosi na život u obitelji i u državi. Govorio je da sve u svijetu vječno kruži između jina i janga - dvije suprotnosti, osim tao principa koji je transcedentan.

Za njega je početak svijeta - ništa. Međutim, za njega to nije praznina, nego neodređeno nešto, što tek treba postati. Neophodan je ljudski um da bi se to odredilo i umnožilo. Dakle, samo je u prvoj fazi tao ništa, kao nepokretan, a kasnije je to princip nepokretnog kretanja.

Zanimljiva je anegdota Chuang Cea (kasniji majstor) o leptiru. Naime, sanjao je da je leptir koji leprša između cvjetova. U snu nije bio svjestan sebe kao osobe te je bio samo leptir. Iznenada se probudio i otkrio da leži u krevetu, ponovo kao ljudska osoba. Potom se zapitao: "Jesam li ja čovjek koji je sanjao da je leptir, ili sam leptir koji sanja da je čovjek?"

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Lao Ce

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Lao-Tzu, Tao Te Ching: o umijeću sklada : novo i ilustrirano izdanje remek djela drevne kineske filozofije, Planetopija, Zagreb, 2010., ISBN 9789532571776
  • Lao-Tzu, Knjiga o putu i njegovoj krjeposti, Alfa, Zagreb, 2005., ISBN 9531686327
  • Lao-Tzu, Knjiga puta i vrline, Mladost, Zagreb, 1981.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]