Vodeni bivol

Izvor: Wikipedija
Vodeni bivol
Vodeni bivol Tajland
Vodeni bivol
Tajland
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Bubalus
Vrsta: B. bubalis
Dvojno ime
Bubalus bubalis
(Kerr, 1792.)
Raspon

Vodeni bivol ili azijski vodeni bivol je krupni papkar i član porodice goveda. Krupniji je i opasniji od svog rođaka, afričkog bivola. Arni ili vodeni bivol može se pronaći u divljini u: Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Nepalu, Butanu, Vijetnamu i Tajlandu. Pripitomljeni bivoli prilično su rašireni po Aziji, Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Europa. Također su postali divlji u sjevernoj Australiji.

Divlje populacije također žive u Jugoistočnoj Aziji, ali je njihovo porijeklo nepoznato. Nagađa se, da potječu od divljih vodenih bivola, nekoć pripitomljenih pa opet podivljalih ili njihovog križanja. U Aziji je populacija divljih vodenih bivola postala rijetka, te se strahuje, da danas nema čistih divljih vodenih bivola.

Vodeni bivol u blatu.

Odrasli vodeni bivol naraste od 300 kg do 600 kg težine kod pripitomljenih primjeraka, ali primjerci u divljini mogu biti još krupniji. Odrasle ženke dobiju težinu do oko 800 kg, a mužjaci do oko 1200 kg. Prosječna težina odraslog mužjaka je oko 900 kg, a prosječna visina ramena oko 1,7 m.

Razlika između divljih i pripitomljenih primnjeraka je u tome što divlji primjerci nemaju zaokružen trbuh koji imaju pripitomljene životinje. Zbog križanja s drugim divljim i pripitomljenim vrstama, težina može prilično varirati čak i kod populacija koje žive u neposrednoj blizini. Križanje s pripitomljenim bivolima smatra se glavnim uzrokom izumiranja divljih bivola.

Smatra se, da su se bivoli razvili u južnoj Aziji.