Lausanne

Koordinate: 46°31′N 6°38′E / 46.517°N 6.633°E / 46.517; 6.633
Izvor: Wikipedija
Lausanne
Grb
Grb grada Lausanne
Osnovni podatci
Kanton Vaud
Distrikt Lausanne (distrikt)
Jezik francuski
Stanovništvo 128.432 (2006.)
Površina 41.37 km²
Visina 375-900 m
Koordinate 46°31′N 6°38′E / 46.517°N 6.633°E / 46.517; 6.633
Poštanski broj 1000-1018
Gradonačelnik Daniel Brélaz (Zeleni)
Službena stranica www.lausanne.ch
Karta
Karta grada Lausanne

Lausanne (frankoprovansalski: Losena) je grad u Švicarskoj u kantonu Vaud, na obalama Ženevskog jezera (francuski: Lac Léman). Lausanne je glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausanne. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Katedrala dominira gradom

Područje današnjeg grada Lausanne je bilo naseljeno u 4. tisućljeću pr. Kr. Na mjestu tog naselja, Rimljani su sagradili vicus, imenom Lousonna, 15. pr. Kr., koji se nalazio na mjestu današnje četvrti Vidy. Ovo naselje se održalo, sve do pada Rimskog Carstva, kada su se stanovnici, zbog čestih napada Germana, preselili na obližnji brežuljak, danas gradsko središte.

Lausanne je jedna od etapa ceste Via Francigena, kojom su hodočasnici išli u Rim. Kasnije su gradom vladali savojski vojvode i biskup od Lausanne. Grad je potpao pod Bern u razdoblju od 1536. do 1798., kada su izg grada odnijeta mnoga kulturna bogatstva. U vrijeme Napoleonskih ratova, mijenja svoj status. 1803. godine, postaje glavno mjesto novoosnovanog kantona Vaud, ulaskom u Švicarsku Federaciju. Od 1950-ih, do 1970-ih u grad se doseljuje veliki broj talijanskih imigranata. Iako je grad bio tradicionalno poprilično miran, u 1960-ima i 1970-ima se dogodio niz demonstracija mladeži protiv policije i visokih cijena ulaznica za kino.

Na referendumu 1992. godine, građani grada su odbili ugostiti Zimske olimpijske igre, što je bilo vrlo čudno za grad u kojem se nalazi Međunarodni olimpijski odbor.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Pogled na Ouchy, južno od Lausanne

Najvažnije zemljopisno obilježje grada je Ženevsko jezero. Lausanne je izgrađen na južnim nizinama švicarskog platoa, s razlikama u visini od 500 m između južnog obalnog područja i sjevera grada.

U središtu grada se prije nalazila rijeka Flon, koja je nadkrivena u 19. stoljeću. Rijeka se danas nalazi ispod ulice Centrale. Nizinski dio bivše rijeke, također doprinosi razlikama u visini. Grad ima nadimak "europski San Francisco", zbog velikih uspona gradskih ulica.

Lausanne se nalazi između vinskih regija Lavaux (istočno) i la Côte (zapadno). Područje utjecajne zone grada ima oko 250.000 stanovnika.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Palais de Rumine, trg Riponne

U gradu se nalazi nekoliko svjetski slavnih obrazovnih ustanova, osobito na području turizma.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Bogati glazbeni život grada održavaju Orchestre de Chambre de Lausanne i Ensemble Vocal. Svake godine se održava Festival grada početkom srpnja. Također se održavaju i filmski festivali, Bachov festival ("Le Festival et Concours Bach de Lausanne") i Noć muzeja ("La Nuit de Musées").

Lausanne je dom baleta Béjart.

Muzeji[uredi | uredi kôd]

Olimpijski muzej

Sport[uredi | uredi kôd]

Sport je vrlo popularan u Lausanni, s vodenim sportovima koji su mogući na obližnjem jezeru i planinskim na obližnjim planinama. Također je dosta popularan i biciklizam. Godišnje atletsko natjecanje Athletissima, obuhvaća trčanje kroz grad, biciklizam, maraton i druge sportske discipline.

Prijevoz[uredi | uredi kôd]

Model novog metroa u Lausanni

Javni prijevoz[uredi | uredi kôd]

Javni prijevoz u gradu se odvija autobusima i metroom (kojim upravlja TLArhivirana inačica izvorne stranice od 19. veljače 2011. (Wayback Machine)), nacionalnim i regionalnim vlakovima (CFF, LEB Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. veljače 2011. (Wayback Machine)) i brodovima (CGN ). Većina javnog prijevoza se odvija trolejbusevima.

Lausanne će biti prvi gradu Švicarskoj koji će imati metro s gumama, a prva linija će biti otvorena 2008. godine.

Ceste[uredi | uredi kôd]

Lausanne je spojena s autocestom A1 na istočnoj strani (veza sa Ženevom i Zürichom) i s autocestom A9 na sjevernoj i istočnoj strani (veza s Italijom).

Poznati stanovnici[uredi | uredi kôd]

U Lausanni su se rodili:

Slavni stanovnici:

Galerija fotografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Lausanne