Vaud

Izvor: Wikipedija
Kanton Vaud
Canton de Vaud
Wappen Waadt matt.svg
Grb kantona
Položaj u Švicarskoj
Karte Lage Kanton Waadt 2015.png
Podaci
Glavni grad Lausanne
Pristupanje konfederaciji 1803..
Skraćenica VD
Stanovništvo 688.245 stan.
Popis 2008.
Površina 3.212 km²
Gustoća 209 stan./km²
Br. općina 376
Jezici francuski
Zemljovid kantona
Karte Kanton Waadt.png

Kanton Vaud (kratica VD, fr. Le Canton du Vaud, njem. Kanton Waadt) je kanton na jugozapadu Švicarske. Glavni grad je Lausanne.

Prirodne odlike[uredi | uredi kôd]

Okruzi u kantonu Vaud

Kanton Vaud se prostire između Ženeve i francuske granice na zapadu, do kantona Bern i Fribourg na istoku. Na jugu je Ženevsko jezero s relativno uskim primorjem, a na sjeveru Neuchâtelsko jezero. Između ova dva jezera nalazi dio Švicarske visoravni, koji je "žila-kucavica" kantona. To je gusto naseljen i razvijen dio županije, a tu je i glavni grad, Lausanne. Krajnje istočni dio okrug je izrazito planinski - Bernske alpe. Najviši vrh, koji se nalazi ovdje, je na 3.210 metara. Na krajnjem zapadu pružaju se planine Jure. Površina kantona je 3.212 km2.

Stanovništvo i naselja[uredi | uredi kôd]

Kanton Vaud je imao 688.245 stanovnika 2008. g.

U kantonu se govori francuski jezik. Stanovništvo kantona je stoljećima bilo tradicionalno protestantsko (Kalvinističko), ali brojno doseljavanje je promijenilo sliku, pa danas protestanti čine 40%, a rimokatolici 34% stanovništva. Stranci čine 29 % stanovništva. Natalitet je jako nizak .

Najveći gradovi su:

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Glavne gospodarske grane su: financije, telekomunikacije i turizam. Poljoprivreda prima visoke subvencije (proizvodnja vina, duhana, šećera).

Poznati švicarski i svjetski prehrambeni brand "Nestle" ima sjedište u gradu Vevej u kantonu Vaud.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]