Vaud

Izvor: Wikipedija
Kanton Vaud
Canton de Vaud

Grb kantona
Položaj u Švicarskoj
Podaci
Glavni grad Lausanne
Pristupanje konfederaciji 1803..
Skraćenica VD
Stanovništvo 688.245 stan.
Popis 2008.
Površina 3.212 km²
Gustoća 209 stan./km²
Br. općina 376
Jezici francuski
Zemljovid kantona

Kanton Vaud (kratica VD, fr. Le Canton du Vaud, njem. Kanton Waadt) je kanton na jugozapadu Švicarske. Glavni grad je Lausanne.

Prirodne odlike[uredi | uredi kôd]

Okruzi u kantonu Vaud

Kanton Vaud se prostire između Ženeve i francuske granice na zapadu, do kantona Bern i Fribourg na istoku. Na jugu je Ženevsko jezero s relativno uskim primorjem, a na sjeveru Neuchâtelsko jezero. Između ova dva jezera nalazi dio Švicarske visoravni, koji je "žila-kucavica" kantona. To je gusto naseljen i razvijen dio županije, a tu je i glavni grad, Lausanne. Krajnje istočni dio okrug je izrazito planinski - Bernske alpe. Najviši vrh, koji se nalazi ovdje, je na 3.210 metara. Na krajnjem zapadu pružaju se planine Jure. Površina kantona je 3.212 km2.

Stanovništvo i naselja[uredi | uredi kôd]

Kanton Vaud je imao 688.245 stanovnika 2008. g.

U kantonu se govori francuski jezik. Stanovništvo kantona je stoljećima bilo tradicionalno protestantsko (Kalvinističko), ali brojno doseljavanje je promijenilo sliku, pa danas protestanti čine 40%, a rimokatolici 34% stanovništva. Stranci čine 29 % stanovništva. Natalitet je jako nizak .

Najveći gradovi su:

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Glavne gospodarske grane su: financije, telekomunikacije i turizam. Poljoprivreda prima visoke subvencije (proizvodnja vina, duhana, šećera).

Poznati švicarski i svjetski prehrambeni brand "Nestle" ima sjedište u gradu Vevej u kantonu Vaud.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]