Prijeđi na sadržaj

Liga budućih šampiona

Izvor: Wikipedija

Liga budućih šampiona je natjecanje za dječake i djevojčice u nogometu na području Srbije od 1996. godine.

Cilj lige je doprinijeti pravilnom psiho-fizičkom razvoju djece, druženju i promicanjeu športa i poštenja (fair-playa).[1]

Natjecateljski sustav[uredi | uredi kôd]

Gotovo 1000 ekipa sudionica dolazi iz 12 srpskih gradova, s oko 10 000 natjecatelja.[nedostaje izvor] U Ligi sudjeluju nogometni klubovi i nogometne škole s područja Beograda, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Rume, Kragujevca, Mladenovca, Užica, Zlatibora, Novog Pazara, Kosova i Metohije.

Liga se održava na terenima za mali nogomet, veličine 40 × 20 m, dok su golovi 3 × 2 m, dok su tereni 55 × 30 m, s golovima 5 × 2 m, za starija godišta. Svaka ekipa sastoji se od 15 igrača, a na terenu ih se nalazi šest (među kojima je i jedan vratar), dok starija godišta imaju po sedam igrača (i vratara) na terenu. Timovi su rapoređeni u različite skupine po godištima, a utakmice u skupini igraju se po sustavu „svatko sa svakim”.

Najbolje ekipe grupne faze plasiraju se u eliminacijsku fazu natjecanja, čiji je vrhunac republičko finale koje se uglavnom održava u svibnju na terenima Kulturno-sportskog centra Čajetina, na Zlatiboru. Prvaci u svim dobnim kategorijama proglašavaju se dva dana nakon natjecanja. Utakmice se sastoje od dva poluvremena od 15 minuta za sva godišta, a odmor između poluvremena ne traje duže od pet minuta.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ligu je 1996. osnovao TV SOS kanal. U početku, trebala su se održavati natjecanja djece i u inim sportovima, no to nije bilo ostvareno.

Koncepcija Lige prvo je zaživjela u Beogradu, a rastom popularnosti natjecanje se proširilo širom Srbije. 2017. godine nastala su ligaška sjedišta u u Somboru (Bački okrug), Novom Sadu (Južna Bačka) i Zrenjaninu (Sjeverni Banat). Kasnije su otvorena sjedišta za Šumadijski (Kragujevac i Mladenovac) i Raški okrug (Novi Pazar), a na ovim terenima natječu se i ekipe sa sjevera Kosova. Sjedište za ekipe Zlatiborskog okruga je u Užicu i Čajetini. Timovi iz Vojvodine 2022. godine dobilei su kordinacijski centar u Rumi.

Domaćin prvog finalnog turnira Lige bio je Beograd, a od tada je turnir premješten na Zlatibor.

Partneri[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Liga buducih sampiona. www.ligabuducihsampiona.rs. Pristupljeno 17. lipnja 2024.
  2. Liga buducih sampiona. www.ligabuducihsampiona.rs. Pristupljeno 17. lipnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]