Luigi Pezzuto

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
Luigi Pezzuto
Titularni nadbiskup Turrisa u Proconsulari
Luigi Pezzuto 01.jpg
Rođen 30. travnja 1946.[1]
Squinzano, Italija
Svećenik 25. rujna 1971.[1]
Služba Apostolski nuncij u Monaku
Portal: Kršćanstvo

Luigi Pezzuto (Squinzano, Italija, 30. travnja 1946.) je nadbiskup Rimokatoličke Crkve, peti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i treći nuncij u Crnoj Gori. Od 2016. apostolski nuncij je u Monaku.

Životopis[uredi VE | uredi]

Za svećenika je zaređen 25. rujna 1971., zareditelj je bio Francesco Minerva. 7. prosinca 1996. imenovan je naslovnim nadbiskupom, a istog dana i apostolskim nuncijem u Republici Kongo i Gabonu. 6. siječnja sljedeće godine, papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa. Obavljao je nuncijsku službu i u Tanzaniji (1999.-2005.) te Salvadoru i Belizeu (2005.-2012.) 7. sudenog 2012. na službi apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori naslijedio je Alessandra D'Errica[1]. Govori francuskim, španjolskim, portugalskim i engleskim jezikom.[2]

Nuncij u Bosni i Hercegovini[uredi VE | uredi]

Susret nadbiskupa Luigia Pezzuta s Nebojšom Radmanovićem

Krajem 2012. papa Benedikt XVI. izrazio je svoju zabrinutost za stanje Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini rekavši da su desetine tisuća katolika u Bosni i Hercegovini obespravljeni[3]. Imavši to na umu, papa je 17. studenog iste godine apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini imenovao Luigia Pezzuta, iskusnog diplomata. U veljači je novi nuncij došao u Sarajevo gdje je uputio poruku spremnosti suradnje sa svim kulturama i religijama[4]. 12. veljače uručio je akreditive predsjedniku predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću[5].

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]