Maša i Medvjed

Izvor: Wikipedija
Maša i Medvjed
Naslov izvornika
Маша и Медведь
RedateljOleg Kuzovkov
Oleg Užinov
Denis Červjacov
Marina Nefedova
Olga Baulina
Roman Kozič
ProducentAndrej Dobrunov
Oleg Kuzovkov
Dmitrij Lovejko
ScenaristOleg Kuzovkov
Glavne ulogeAlina Kukuškina (Maša, od 1. do 52. ep.)

Varvara Sarantseva (Maša, nakon 53. ep.)

Lola Juran (Maša, sinkronizacija za Novu TV)
Nika Fabris (Maša, sinkronizacija za RTL Kockicu)
Godina izdanja2009. -
Trajanje~ 7 min. po epizodi
Država Rusija
Jezikruski
Žanranimirani film
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Maša i Medvjed (rus. "Маша и Медведь") - ruski 3D digitalni crtani film u nastavcima.

Crtani film pokazuje pustolovine simpatične djevojčice Maše i Medvjeda, koji postanu prijatelji. Maša je hiperaktivna djevojčica dobrog srca, koja se izgubila u šumi, gdje je zalutala u Medvjedovu kuću, koji se od tada brine o njoj. Zajedno dožive brojne komične zgode, u koje Maša upadne zbog svoje razigranosti i znatiželje. Medvjed voli mir, red i organiziranost, što je u suprotnosti s Mašinim karakterom, što dovodi do tenzija i kaosa, ali sve se uvijek dobro riješi, zahvaljujući Medvjedovom zaštitničkom ponašanju prema Maši i njegovoj smirenosti i snalažljivosti. Ostali likovi su stanovnici šume: zec, jež, par vukova, vjeverica i medvjedica. Crtani film ima sličnosti s istoimenom ruskom narodnom pričom, ali samo kroz početnu ideju, a kasnije se razlikuje od narodne priče.

Predstavnik je ruske škole. Glavni redatelj je Oleg Kuzovkov, koji je ujedno i scenarist i producent s drugim suradnicima. Nastao je u ruskom animacijskom studiju "Animaccord". Format je 16:9.

Prikazuje se na tv-postaji "Rusija 1" (rus. Россия-1) u emisiji "Laku noć, djeco!" (rus. Спокойной ночи, малыши!) i na ruskoj tv-postaji Karusel (rus. Карусель). Također se prikazuje na tv-postajama u Francuskoj, Švicarskoj i Kanadi pod imenom "Maša i Miška (ruski naziv za medvjedića)".[1][neaktivna poveznica] Prosječno trajanje jedne epizode je oko 7 minuta. Od studenog 2009., nalazi se i na DVD i Blu-Ray izdanjima.

Do jeseni 2012. godine snimljeno je 26 nastavaka.

Ruska animirana serija Maša i Medvjed osvojila je prestižnu nagradu Kidscreen Awards 2015 u kategoriji za najbolji animirani film, što je zapravo prvo priznanje ruske serijske animacije na međunarodnoj stručnoj razini.[2]

Mnoge su epizode postale vrlo popularne na YouTube-u: Recept za katastrofu broji preko 1,4 milijarde pogleda,[3] Veliko pranje ima više od 540 milijuna pogleda, Dobar tek s više od 520 mil. pogleda, Sladak život s više od 450 mil. pogleda i drugi.[4][5][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Animaccord. Pristupljeno 8. rujna 2012.
  2. Izvestija. 19. ožujka 2015. Najbolja ruska animirana serija Maša i Medvjed. Russia beyond the headlines. Pristupljeno 28. srpnja 2016. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  3. Маша и Медведь (Masha and The Bear) - Маша плюс каша (17 Серия). YouTube. Pristupljeno 19. lipnja 2016.
  4. Most Viewed Videos of All Time (Over 200 million views). YouTube. Pristupljeno 16. srpnja 2015.
  5. Get Movies Uploaded Videos. YouTube. Pristupljeno 16. srpnja 2015.
  6. Маша и Медведь Uploaded Videos. YouTube. Pristupljeno 16. srpnja 2015.