Prijeđi na sadržaj

Madagaskar 2

Izvor: Wikipedija
Madagaskar 2
Poster filma
Naslov izvornika
Madagascar: Escape 2 Aftrica
RedateljEric Darnell
Tom McGrath
ProducentMireille Soria
Mark Swift
ScenaristEtan Cohen
Eric Darnell
Tom McGrath
Glavne ulogeBen Stiller
Chris Rock
David Schwimmer
Jada Pinkett Smith
Sacha Baron Cohen
Cedric the Entertainer
Andy Richter
Bernie Mac
Alec Baldwin
Sherri Shepherd
will.i.am
Elisa Gabrielli
GlazbaHans Zimmer
will.i.am
MontažaMark A. Hester
DistributerDreamworks
Godina izdanja7. studenog 2008.
Trajanje89 minuta
DržavaSAD
Jezikengleski
Proračun$ 150,000,000
Zarada$ 603,900,000
Prethodni
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Madagaskar 2 (engl. Madagascar: Escape 2 Africa ili Madagascar 2: Escape to Africa) je američki animirani film iz 2008. godine, koji je producirao Dreamworks te je nastavak na Madagaskar. Film je redatelja Eric Darnell i Tom McGrath, a scenarij su napisali Etan Cohen, Darnell i McGrath. U originalnoj verziji, pojavljuju se Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Elisa Gabrielli, McGrath, Chris Miller, Christopher Knights i Conrad Vernon te ponavljaju svoje glasovne uloge iz prvog filma.

U filmu se glavni likovi — skupina životinja iz zoološkog vrta Central Park čije su avanture odvele na Madagaskar — nađu u Africi, gdje upoznaju druge svoje vrste i gdje se lav Alex ponovno susreće sa svojim roditeljima.

Objavljen 7. studenog 2008., Madagascar 2 dobio je pozitivne kritike od kritičara za svoje likove, humor i animaciju, te je zaradio 603,9 milijuna dolara uz proračun od 150 milijuna dolara, što ga čini šestim filmom s najvećom zaradom u 2008. Bio je posvećen Bernieju Macu, koji je umro prije izlaska filma. Nastavak, Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi, objavljen je u lipnju 2012.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U Africi, lav po imenu Zuba pokušava naučiti svog sina Alakaya kako se boriti, ali mladunče je više zainteresirano za ples. Suparnički mužjak Makunga izaziva Zubu za titulu alfa lava, a tijekom njihove borbe Alakaya zarobe lovokradice. Sanduk u kojem se nalazi Alakay pada u ocean i odluta u New York City, gdje dobiva ime Alex i odrasta u zoološkom vrtu Central Park gdje upoznaje svoje doživotne najbolje prijatelje: Martyja, Melmana i Gloriju.

Godinama kasnije, nakon svoje avanture na Madagaskaru, životinje iz zoološkog vrta - Alex, Marty, Melman, Gloria, pingvini i čimpanze - pripremaju se za povratak u New York u pohabanom zrakoplovu kojim upravljaju pingvini, u pratnji kralja Juliena, Mauricea, i Mort. Avion ostaje bez goriva i sruši se u kontinentalnu Afriku. Životinje se nađu na pojilištu u rezervatu prirode i uzbuđene su što će upoznati druge svoje vrste. Alex se ponovno susreće sa svojim roditeljima i impresionira ih pričama o svom statusu "kralja New Yorka". Marty se uklapa u krdo drugih zebri koje izgledaju i zvuče baš poput njega. Hipohondru Melmanu smeta što rezervat nema liječnika, pa ga druge žirafe postavljaju za svog vrača. U potrazi za romantikom, Gloria privlači pažnju lagodnog mužjaka nilskog konja Moto Mota.

U međuvremenu, pingvini su krenuli s popravkom aviona, uz pomoć brojnih čimpanza koje su regrutirali Mason i Phil. Nekoliko grupa Njujorčana koji su na safariju kradu vozila i oduzimaju im dijelove. Nana, žilava starica koja je šamarala Alexa,[a] preuzima brigu o nasukanim turistima i pomaže im da prežive u divljini.

Uzbuđenje životinja u zoološkom vrtu ubrzo se pretvara u razočaranje. U planu da se Zuba zbaci s alfa lava, Makunga inzistira da Alex završi obred prijelaza koji Alex pogrešno smatra natjecanjem talenata. To je zapravo borbeno natjecanje, a Makunga ga prevari da odabere najjačeg lava za protivnika, što rezultira Alexovim ponižavajućim porazom. Suočen s dužnošću da protjera svog sina, Zuba se odriče svoje titule alfe i Makunga preuzima vlast. U međuvremenu, Marty je potišten spoznajom da druge zebre mogu učiniti sve što on može, vjerujući da više nije jedinstven. Melman počinje vjerovati da je smrtno bolestan, a rastužuje ga Glorijino zanimanje za Moto Mota jer ju je dugo potajno volio. Četiri prijatelja žestoko raspravljaju jedan s drugim. Gloria ima spoj s Moto Motom, ali gubi interes kad shvati da ga privlači samo zbog njezine veličine. Nakon ohrabrujućeg govora kralja Juliena, Melman konačno otkriva svoje osjećaje prema Gloriji.

Sljedećeg dana životinje se uspaniče kada pojilište presuši. Odlučan da se iskupi, Alex popravlja svoje prijateljstvo s Martyjem i oni napuštaju rezervat kako bi istražili uzvodno. Kralj Julien predlaže da će prinošenje žrtve obližnjem vulkanu obnoviti vodu. Melman, napušten i vjerujući da umire, dobrovoljno se prijavljuje da bude žrtvovan. Gloria ga sprječava da skoči u vulkan i shvaća da je voli više od izgleda. Alex i Marty otkrivaju da su nasukani Njujorčani izgradili logor i pregradili rijeku, a Alexa su zarobili. Zuba mu priskoči u pomoć, ali Alex ih oboje spasi plešući za turiste koji ga se rado sjećaju iz zoološkog vrta. Marty, Melman, Gloria, pingvini i čimpanze (nakon što su riješili štrajk čimpanza) dolaze u popravljenom zrakoplovu i pomažu Alexu da uništi branu, vraćajući vodu. Makunga ljutito preuzima kontrolu, ali Alex ga prevari da ga Nana pokori. Zuba nudi Alexu titulu alfa lava, ali on to odbija, vjerujući da titula pripada njegovom ocu. Zuba tvrdi da titula pripada obojici, a otac i sin postaju suvoditelji.

Skipper se iz aviona ženi lutkom s kitom, a on, ostali pingvini i čimpanze odlaze na medeni mjesec u Monte Carlo. Alex, Marty, Melman, Gloria i lemuri presretni odlučuju neko vrijeme ostati u rezervatu.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

Lik Originalni glas Glasove posudili
Alex Ben Stiller Boris Mirković
Marty Chris Rock Ozren Grabarić
Gloria Jada Pinkett Smith Zrinka Cvitešić
Melman David Schwimmer Drago Utješanović
Kralj Gjuro Sacha Baron Cohen Dražen Bratulić
Moris Cedric the Entertainer Zlatan Zuhrić
Mort Andy Richter Dražen Bratulić
Spika Tom McGrath Ranko Tihomirović
Kompa Chris Miller Zoran Gogić
Pišta Christopher Knights Marko Torjanac
Rico Marko Torjanac
Mason Conrad Vernon Dražen Čuček
Zuba Bernie Mac Enes Vejzović
Flori Sherri Shepherd Jelena Miholjević
Makunga Alec Baldwin Ranko Zidarić
Moto Moto Will.i.am Robert Ugrina
Nana Elisa Gabrielli Biserka Ipša
Krivolovac #1 Fred Tatasciore Marko Torjanac
Krivolovac #2 Eric Darnell Dražen Bratulić
Mladi Alex Declan Swift Jan Niković
Mlada Gloria Willow Smith Katarina Bratulić
Mladi Marty Thomas Stanley Lovro Vešliga
Mladi Melman Zachary Gordon Domagoj Žabčić

Ostali originalni glasovi[uredi | uredi kôd]

Hrvatska sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Ostali glasovi:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]