Maghemit

Izvor: Wikipedija
Maghemit

Općenito
KategorijaOksid
Kemijska formulaγ-Fe2O3
Identifikacija
Molekularna masa159,69 g/mol
Bojasmeđ
Kristalni sustavkubični (Fd3m) ili tetragonski (P43212)
Mohsova tvrdoća5
Optička svojstvaizotropan
Ogrebsmeđ
Specifična težina4,86 (izračunata)
Druga svojstvajako magnetičan

Maghemit (γ-Fe2O3) je jedan od polimorfa željezovog(III) oksida (Fe2O3).[1] Ima jednaku strukturu spinela kao magnetit i jednako ferimagnetično magnetsko uređenje.

Struktura[uredi | uredi kôd]

Struktura maghemita temelji se na kubičnoj gustoj slagalini kisikovih aniona (O2-) s željezovim (Fe3+) kationima smještenim u oktaedarske i tetraedarske šupljine. γ-Fe2O3 se može smatrati kao Fe3O4 s oksidiranim ionima Fe2+ i formulom gdje predstavlja prazninu, označava tetraedarski položaj, a oktaedarski. Jedinična ćelija može se prikazati u kubičnom kristalnom sustavu, prostorna grupa Fd3m, s parametrom a = 8,34 Å ili u tetragonskom sustavu, prostorna grupa P43212, s parametrima a = 8,349 Å i c = 24,996 Å.[2]

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Kaseta za magnetsko snimanje na bazi magnetskih čestica γ-Fe2O3

Magnetsko zapisivanje podataka[uredi | uredi kôd]

Štapićaste čestice γ-Fe2O3 duljine 0,1-1 μm koriste se uklopljene u odgovarajući polimer za izradu magnetskih traka (audio, video i kompjutorskih kaseta), disketa i tvrdih diskova.

Ferofluidi[uredi | uredi kôd]

Nanočestice maghemita ili nekog drugog magnetskog materijala čija je površina zaštićena nekom površinski aktivnom tvari (npr. oleinska kiselina) stvaraju stabilne suspenzije u nekom otapalu i imaju posebna svojstva na koja se može utjecati pomoću magnetskog polja. Koriste se u elektroničkim uređajima.

Biomedicina[uredi | uredi kôd]

Nanočestice maghemita koriste se u biomedicini zato što su biokompatibilne i netoksične za ljude, a njihov magnetizam omogućava daljinsko manipuliranje pomoću vanjskog magnetskog polja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R. M. Cornell, U. Schwertmann: The Iron Oxides, Structure, Properties, Reactions, Occurrence and Uses, VCH Publ. Corp., D-69451 Weinheim, Njemačka, 1996.
  2. L. Machala, J. Tuček, R. Zbořil: Polymorphous Transformations of Nanometric Iron(III) Oxide: A Review, Chem. Mater. 23 (2011) 3255-3272.