Maja Gojković

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Maja Gojković (Novi Sad, 22. svibnja 1963.) je srpska pravnica i političarka , bivša gradonačelnica Novog Sada i aktualna predsjednica Narodne Skupštine Republike Srbije.

Životopis[uredi VE | uredi]

Završila je osnovnu školu „Branko Radičević” i gimnaziju „Jovan Jovanović-Zmaj” u Novom Sadu.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1987. godine. Pravosudni ispit je položila 1989. i godinu kasnije postaje odvjetnica u odvjetničkom uredu Gojković. Član je Međunarodne unije odvjetnika, učestvovala je na kongresima Unije u Cannesu, New Yorku, Strasbourgu i Madridu.

Jedan je od osnivača Srpske radikalne stranke, bila je njen generalni tajnik, zatim potpredsjednik Izvršnog odbora stranke za Srbiju. Bila je poslanik u Vijeću građana Skupštine SRJ, poslanik je u Skupštini SiCG, član je Odbora za vanjsku politiku i član delegacije Interparlamentarne unije. Bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodine od 1996.-2000. godine. Poslanik je u Parlamentu Vijeća Europe u Strasbourgu. Član je komiteta Vijeća Europe za lokalnu i regionalnu samoupravu. Bila je ministar bez lisnice u Vladi Republike Srbije od 1998.-99. godine i potpredsjednik Savezne vlade od kolovoza 1999. Bila je pravni savjetnik Vojislava Šešelja pred Haaškim Tribunalom.

2008. godine istupila je iz Srpske radikalne stranke i osnovala sopstvenu stranku.

Govori engleski i njemački jezik. Završila je nižu baletnu školu, skija i vježba aerobiku. Član je Društva za zaštitu životinja Srbije od 1972., članska karta broj 932.

Za gradonačelnika Novog Sada je izabrana u drugom krugu izbora 3. listopada 2004. Na dužnosti gradonačelnika bila je do lipnja 2008. godine.[1]

2013. Maja Gojković sa svojom strankom kolektivno pristupa Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića.

Nakon izvanrednih izbora 16. ožujka , novi saziv srbijanskog parlamenta je na osnivačkoj sjednici 26. travnja 2014. izabrao Maju Gojković za predsjednicu Narodne Skupštine Republike Srbije.[2] Dana 6. lipnja 2016. godine, nakon novih parlamentarnih izbora, M. Gojković je ponovo izabrana na istu dužnost.

Državne funkcije[uredi VE | uredi]

  • predsjednica Narodne Skupštine (travanj 2014.- ?)


Izvori[uredi VE | uredi]


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]