Malijsko Carstvo

Izvor: Wikipedija
Malijsko Carstvo 1350

Jedno od najbogatijih srednjovjekovnih afričkih kraljevstva bilo je ono u Maliju. Osnovao ga je oko 1235. godine u zapadnoj Africi ratnički kralj Sundiata, a carstvo je svoj vrhunac dostiglo u 14. stoljeću u vrijeme vladavine Sundiatina potomka imenom Mansa Musa. Bogatstvo Malija potjecalo je od rudnika zlata i transsaharske trgovine te pridonijelo dominaciji ovog carstva nad okolnim narodima, kao što su Songhai. U 15. stoljeću Songhai su počeli napadati preraslo Malijsko Carstvo i naposljetku ga osvojili.

Širenje carstva[uredi | uredi kôd]

Današnji ostaci Malijskog Carstva

Na svom vrhuncu u 14. stoljeću Malijsko Carstvo zauzimalo je velik dio današnjeg Senegala, Gambije, Gvineje i Republike Mali. Grad Djenné i songajski gradovi Tombouctou i Gao na rijeci Niger postala su glavna trgovačka središta. Grad Tombouctou je bio osobito poznat po svojoj trgovini zlatom. Zlato se kopalo u dolinima rijeka Niger i Senegal te izvozilo preko pustinje Sahare u sjevernu Afriku.

Mansa, ili >> kralj kraljeva <<, bila je titula što su je koristili vladari Malija. Sundiata (v.1235.1255.), prvi mansa, bio je pripadnik plemena koje je vladalo starom Ganom. Sundiata je pokorio Ganu (koja je bila 800 km sjeverozapadnije od današnje Gane), uspostavio tamo svoje carstvo i prešlo na islam.

Mansa Musa[uredi | uredi kôd]

Kanan Musa, poznatiji kao Mansa Musa (v.1312.1337.), bio je najveći malijski vladar, jednako slavan po svojoj pobožnosti i po svojim vojnim uspjesima. Nakon zauzimanja gradova Tombouctoua, Gaoa i Walate, osnovao je u Tombouctou nove škole, više škole i biblioteke te od njega učinio središte islamskog učenja. Godine 1324.1325 Mansa Musa je krenuo na hodočašće u Meku. To putovanje je bilo toliko raskošno da je Mali postao poznat u cijelom svijetu. Kad je prolazio Egiptom, Mansa Musa je razdijelio toliko zlata - vjerojatno više od 1,5 tone - da je taj metal devalvirao, od čega se lokalno tržište zlatom nije oporavilo godinama.

Arhitektura[uredi | uredi kôd]

Velika džamija od blata u Djennéu

Velika džamija iz 14. stoljeća u Djennéu najveće je sačuvana građevina od sušenog blata. Svake godine nakon kišnih sezona okuplja se lokalno stanovništvo i ručno je iznova žbuka. Na svom hodočašću u 14. stoljeću Mansa Musa je susreo španjolske učenjake i arhitekta As-Sahelia te ga nagovorio da dođe u Mali. Kad je As-Saheli u važan trgovački grad Tombouctou, uveo je >> pečenu << opeku kao nov građevinski materijal za važna zdanja, kao što su džamije i palače.

Trgovina[uredi | uredi kôd]

Osim širenja islama, arapski trgovci otkrivali su i karavanske putove kroz Saharu. Ti su putevi povezivali sjevernoafričke gradove, kao Fez i Kairo, sa zapadnoafričkim gradovima kao što je Djenné. Bogastvo podsaharskih carstava ovisilo je o kontroliranju tih trgovačkih puteva što je Mali činio između 1235. i oko 1400. Karavane od po 10.000 deva prenosile su preko Sahare zlato iz Malija. Tjedno su mogli prijeći po 350 km pustinje.

Djenné[uredi | uredi kôd]

Ibn Battuta (1304.–1377.)

Trgovci su prevozili robu rijekom Niger do Djennéa i dalje. Grad je bio poznat i po karavanskom putu koji je išao prema jugu. Zbog toga je postao sajmište za sjevernoafričku robu koja je odlazila prema jugu u šumska kraljevstva kao što je Benin.

Ibn Battuta[uredi | uredi kôd]

Godine1325. marokanski pisac, pravnik i diplomat Ibn Battuta (1304.1377.) krenuo je na hodočašće u Meku. Za 29 godina prešao je 120.000 km u 44 zemlje. Njegovo posljednje putovanje bilo je u Malijsko Carstvo gdje posjetio dvor Manse Sulejmana, hvalio je pobožnost Malija, ali je vidio malo od slavnog malijskog zlata.

Vremenska tablica[uredi | uredi kôd]

Godina Povijesne značajke
1235. – 1255. Sundiata vlada Malijem nakon osvajanja Ganskog Carstva.
1255. Sundaiatin najsteriji sin Mansa Oulin jača moć. Slijede desetljeća borbe oko nasljeđivanja.
1298. Vlast pojačava Sundaiatin general Sakura (1285-1300).
1300. Saharski pljačkaši ubijaju Sakuru.
1312. – 1337. Vlada Mansa Musa.
1324. – 1325. Mansa Musa hodočasti u Meku.
oko 1320. – 1340. Malijsko Carstvo dosiže vrhunac.
1336. – 1358. Vladavina Mansa Sulejmana (unuka Manse Muse)
1352. Arapski putnik Ibn Battuta ostaje u starom glavnom gradu Maliju Niani devet mjeseci.
oko 1400. Pobuna Gaa protiv prevlasti Malija; carstvo počinje propadati.
1468. Songajsko Carstvo preuzima Malijsko Carstvo.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Malijsko Carstvo