Malijsko Carstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Malijsko Carstvo 1350

Jedno od najbogatijih srednjovjekovnih afričkih kraljevstva bilo je ono u Maliju. Osnovao ga je oko 1235. godine u zapadnoj Africi ratnički kralj Sundiata, a carstvo je je svoj vrhunac dostiglo u 14. stoljeću u vrijeme vladavine Sundiatina potomka imenom Mansa Musa. Bogatstvo Malija potjecalo je od rudnika zlata i transsaharske trgovine te pridonijelo dominaciji ovog carstva nad okolnim narodima, kao što su Songhai. U 15. stoljeću Songhai su počeli napadati preraslo Malijsko Carstvo i naposljetku ga osvojili.

Širenje carstva[uredi VE | uredi]

Današnji ostaci Malijskog Carstva

Na svom vrhuncu u 14. stoljeću Malijsko Carstvo zauzimalo je velik dio današnjeg Senegala, Gambije, Gvineje i Republike Mali. Grad Djenné i songajski gradovi Tombouctou i Gao na rijeci Niger postala su glavna trgovačka središta. Grad Tombouctou je bio osobito poznat po svojoj trgovini zlatom. Zlato se kopalo u dolinima rijeka Niger i Senegal te izvozilo preko pustinje Sahare u sjevernu Afriku.

Mansa, ili >> kralj kraljeva <<, bila je titula što su je koristili vladari Malija. Sundiata (v.1235.-1255.), prvi mansa, bio je pripadnik plemena koje je vladalo starom Ganom. Sundiata je pokorio Ganu (koja je bila 800 km sjeverozapadnije od današnje Gane), uspostavio tamo svoje carstvo i prešlo na islam.

Mansa Musa[uredi VE | uredi]

Kanan Musa, poznatiji kao Mansa Musa (v.1312.-1337.), bio je najveći malijski vladar, jednako slavan po svojoj pobožnosti i po svojim vojnim uspjesima. Nakon zauzimanja gradova Tombouctoua, Gaoa i Walate, osnovao je u Tombouctou nove škole, više škole i biblioteke te od njega učinio središte islamskog učenja. Godine 1324.-25. Mansa Musa je krenuo na hodočašće u Meku. To putovanje je bilo toliko raskošno da je Mali postao poznat u cijelom svijetu. Kad je prolazio Egiptom, Mansa Musa je razdijelio toliko zlata - vjerojatno više od 1,5 tone - da je taj metal devalvirao, od čega se lokalno tržište zlatom nije oporavilo godinama.

Arhitektura[uredi VE | uredi]

Velika džamija od blata u Djennéu

Velika džamija iz 14. stoljeća u Djennéu najveće je sačuvana građevina od sušenog blata. Svake godine nakon kišnih sezona okuplja se lokalno stanovništvo i ručno je iznova žbuka. Na svom hodočašću u 14. stoljeću Mansa Musa je susreo španjolske učenjake i arhitekta As-Sahelia te ga nagovorio da dođe u Mali. Kad je As-Saheli u važan trgovački grad Tombouctou, uveo je >> pečenu << opeku kao nov građevinski materijal za važna zdanja, kao što su džamije i palače.

Trgovina[uredi VE | uredi]

Osim širenja islama, arapski trgovci otkrivali su i karavanske putove kroz Saharu. Ti su putevi povezivali sjevernoafričke gradove, kao Fez i Kairo, sa zapadnoafričkim gradovima kao što je Djenné. Bogastvo podsaharskih carstava ovisilo je o kontroliranju tih trgovačkih puteva što je Mali činio između 1235. i oko 1400. Karavane od po 10.000 deva prenosile su preko Sahare zlato iz Malija. Tjedno su mogli prijeći po 350 km pustinje.

Djenné[uredi VE | uredi]

Ibn Battuta (1304.–1377.)

Trgovci su prevozili robu rijekom Niger do Djennéa i dalje. Grad je bio poznat i po karavanskom putu koji je išao prema jugu. Zbog toga je postao sajmište za sjevernoafričku robu koja je odlazila prema jugu u šumska kraljevstva kao što je Benin.

Ibn Battuta[uredi VE | uredi]

Godine1325. marokanski pisac, pravnik i diplomat Ibn Battuta (1304.-1377.) krenuo je na hodočašće u Meku. Za 29 godina prešao je 120.000 km u 44 zemlje. Njegovo posljednje putovanje bilo je u Malijsko Carstvo gdje posjetio dvor Manse Sulejmana, hvalio je pobožnost Malija, ali je vidio malo od slavnog malijskog zlata.

Vremenska tablica[uredi VE | uredi]

Godina Povijesne značajke
1235.-1255. Sundiata vlada Malijem nakon osvajanja Ganskog Carstva.
1255. Sundaiatin najsteriji sin Mansa Oulin jača moć. Slijede desetljeća borbe oko nasljeđivanja.
1298. Vlast pojačava Sundaiatin general Sakura (1285-1300).
1300. Saharski pljačkaši ubijaju Sakuru.
1312.-1337. Vlada Mansa Musa.
1324.-1325. Mansa Musa hodočasti u Meku.
oko 1320.-1340. Malijsko Carstvo dosiže vrhunac.
1336.-1358. Vladavina Mansa Sulejmana (unuka Manse Muse)
1352. Arapski putnik Ibn Battuta ostaje u starom glavnom gradu Maliju Niani devet mjeseci.
oko 1400. Pobuna Gaa protiv prevlasti Malija; carstvo počinje propadati.
1468. Songajsko Carstvo preuzima Malijsko Carstvo.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Malijsko Carstvo