Margareta II.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Margareta II., danska kraljica

Margareta II. (Kopenhagen, 16. travnja 1940.), trenutna kraljica Danske.

Rodila se u Kopenhagenu kao kći Fridrika IX. i princeze Ingrid. Nije bilo predviđeno da postane monarhom jer su samo muški potomci njezine kuće Glücksburg mogli naslijediti prijestolje. Tako je predviđao Zakon iz 1850. godine. Smatralo se da će njezin ujak Knud od Danske naslijediti prijestolje. No, popularnost njezinih roditelja i njihovih kćeri pridonijela je promjeni Ustava, što je omogućilo da i žene naslijede dansko prijestolje. Na prijestolje je stupila 14. siječnja 1972. nakon smrti oca. Smatra se jednim od najboljih i najnaprednijih europskih monarha.

Studirala je prapovijesnu arheologiju, politologiju i ekonomiju na prestižnim ustanovama u inozemstvu. Udana je i ima dva sina: Frederika i Joachima. Kraljevski par ima pet unuka: Nikolaja, Felixa, Christiana, Vincenta i Henrika te unučice Isabellu, Josephine i Athenu. Isabella je prva novorođena danska princeza nakon više od šezdeset godina.

Protivi se fundamentalističkom islamu, ali ne islamu u cjelini. Govori nekoliko jezika: danski, francuski, švedski, engleski i njemački jezik. Izvrsna je slikarica i prevoditeljica. Kažu da kad ne bi bila kraljica, solidno bi zarađivala za život kao profesionalni umjetnik. Što se tiče prevođenja, smatra se da je prevela jedan dio Gospodara prstenova i napravila ilustracije pod pseudonimom.

Danska je ustavna monarhija, što znači da vladar ne može sam donositi odluke. Svaki prijedlog zakona postaje Zakon kada ga potpiše kraljica i supotpiše ministar iz kabineta. Strastvena je pušačica cigareta, a 23. studenog 2006. godine objavila je da je javnost više neće vidjeti kako puši na javnom mjestu zbog izglasanog strožeg zakona o pušenju.