Maria Callas

Izvor: Wikipedija
Maria Callas
Maria Callas (1958.)
Ime u rodnom listuMaria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos
grčki: Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου
Rođen/a2. prosinca 1923.
New York, SAD
Umro/umrla16. rujna 1977.
Pariz, Francuska
Žanr/oviozbiljna glazba
Zanimanjeoperna pjevačica (soprano sfogato)
Djelatno razdoblje1938. – 1974.
Producentska kućaEMI
Internetska stranicawww.maria-callas.com

Maria Callas (grčki: Μαρία Κάλλας; New York, 2. prosinca 1923.Pariz, 16. rujna 1977.), operna pjevačica grčkoga podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera.

Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve "Norme" i "Puritanca" i Wagnerove opere "Tristan i Izolda" najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethovenovim "Fideliom" i Puccinijevom "Suor Angelica" ("Sestra Angelika"), pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke.

Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen. Poznata je po svom citatu: "Prvo ću izgubiti težinu, onda ću izgubiti glas, a onda ću izgubiti Onassisa".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Maria Callas

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]