Marija Crvelin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marija Crvelin
Rođenje 1923.
Smrt 2013.
Zanimanje pjesnikinja i kolumnistica
Nacionalnost Hrvatica

Marija Crvelin (Split, 1923. - Zagreb, 2013.), hrvatska pjesnikinja i kolumnistica [1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je kao Marija Marinić-Kragić u Splitu 1923. godine. Na Višoj pedagoškoj školi u Splitu završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti te ruskoga jezika i ruske književnosti. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirala je i diplomirala jugoslavensku književnost i hrvatski jezik. Predavala je predmete svoje struke u mnogim školama u Hrvatskoj te deset godina hrvatski jezik i književnost djeci naših iseljenika u Frankfurtu na Majni.

Iz ugledne građanske obitelji, veći dio svoga života posvetila je Zagrebu. Iz skupne je samozatajnih hrvatskih intelektualaca koji u tišini svog doma, bez obzira na životnu dob, budno i s razumijevanjem prate politička, društvena i kulturna zbivanja u zemlji. I nakon odlaska u mirovinu, nije se predala umirovljeničkoj letargiji ili pasatizmu poput mnogih njenih kolega. Poznavateljica je nekoliko svjetskih jezika, vlasnica bogate knjižnice izabrane literature.[2] Poznavateljica hrvatske, ruske, njemačke, francuske i drugih književnosti. Oglede i članke objavljivala je u Vjesniku, Hrvatskoj reviji i Hrvatskome slovu. Ističe da u pokretima koje su vodili ustaše i u partizanima koje su vodili komunisti bilo je vrlo mnogo iskrenih rodoljuba koji su se digli u obranu slobode i naroda, ali su jedni i drugi zloupotrijebljeni za uspostavu diktatura. [3]

Djela[uredi VE | uredi]

  • Dok se ne kaže istina, 2009. (publicistika)[1]
  • Zvijezde nad Kolimom, 2009. (poezija).[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Verbum Marija Crvelin (pristupljeno 30. travnja 2019.)
  2. Moderna vremena Đuro Vidmarović: Dok se ne kaže istina (pristupljeno 30. travnja 2019.)
  3. Jutarnji list Živko Kustić: Dok se ne kaže istina, 28. rujna 2009. (pristupljeno 30. travnja 2019.)
  4. http://www.matica.hr/vijenac/420/budna-poetska-promisljanja-2195/
Crystal Clear app email.svg   Napomena:   Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr).
Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]