Maružini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maružini
Maružini na karti Hrvatska
Maružini
Maružini
Maružini na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava Istarske županije.svg Istarska
Općina/Grad Kanfanar
Najbliži (veći) grad Kanfanar
Nadmorska visina 284 m
Zemljopisne koordinate 45°06′19″N 13°50′32″E / 45.105241°N 13.842087°E / 45.105241; 13.842087
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 78
Pošta 52352 Kanfanar
Pozivni broj 052 / 825

Maružini su malo selo istarske općine Kanfanar koje ima 80-ak stanovnika. Poznato je po veoma staroj crkvi sv. Marije Snježne čije nedavno otkrivene freske i trostruki pleter svjedoče o dugoj povijesti te crkve. Posljednjih godina Maružini bilježe sve veći demografski prirast stanovništva.

Događaji[uredi | uredi kôd]

Stanovništvo Maružini svake godine početkom ljeta organizira malonogometni turnir koji je već poznat kao mjesto dobre zabave i nogometa.

Također, u sklopu obilježavanja dana općine Kanfanar, već se tradicionalno u Maružinima održava i skup pjesnikinja Istre koje nose ime Marija. Simbolično, skup se zove Marijada, a iz godine u godinu bilježi sve više posjetitelja koji uživaju u čarima poezije istarske (domoljubne), ljubavne i slične tematike a ti se elementi poezije idealno uklapaju u pejzaš Maružini koji na melankoličan i poseban način prezentira duh nekadašnjeg života u Istri.

Maružinci, kao pravi primjer solidarnih i povezanih sumještana, duži su niz godina organizirali i dočeke Nove Godine, u prostoru nekadašnje talijanske škole u Maružinima.

Crkva BDM od Snjega nakon dovršetka obnove

Crkva BDM od Snijega[uredi | uredi kôd]

Pokraj sela se nalazi crkva Sv. Marija od Snijega. Crkva ima upisanu četverokutnu apsidu. U novije vrijeme crkva je obnovljena pa i ožbukana iznutra tako da je nova žbuka prekrila tragove koji bi mogli olakšati precizniju dataciju crkve.

No u doba kada je prof. Fučić istraživao crkvu te nove žbuke nije bilo i prof. Fučić je bio u mogućnosti evidentirani ono danas skriveno oku. Prof. Fučić je tada otkrio i ostatke freske iz 12.st. u apsidi.

U njegovoj dokumentaciji ostalo je zabilježeno niz spolija s pleterom ugrađenih u crkvu te postojanje polukružnih prozora koji su kasnije zazidani.

S vanjske strane crkve i danas je vidljivo niz spolija s pleterom. Smatra se da je crkva izgrađena u 11. ili 12.st.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Fotogalerija[uredi | uredi kôd]


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Maružini koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.