Max Euwe

Izvor: Wikipedija

Machgielis (Max) Euwe (Watergraafsmeer, Nizozemska, 20. lipnja 1901.Amsterdam 26. studenog 1981.), nizozemski matematičar, velemajstor, peti svjetski šahovski prvak i treći predsjednik FIDE.

Max Euwe
Max Euwe
Puno ime Machgielis Euwe
Država Nizozemska
Rođenje 20. lipnja 1901., Watergraafsmeer, Nizozemska
Smrt 26. studenog 1981., Amsterdam, Nizozemska
Polje Matematika
Alma mater Sveučilište u Amsterdamu
Predsjednik FIDE 1970. – 1978.
Svjetski prvak 1935. – 1937.
Najviši rejting po FIDE 2530 (svibanj 1974.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Watergraafsmeeru, blizu Amsterdama. Diplomirao je na sveučilištu u Amsterdamu, gdje je stekao i doktorat iz matematike. Bio je gimnazijski profesor u Rotterdamu, a kasnije je upravljao računalnim IBM-centrom u Amsterdamu. Primjenjivao je svoje znanje matematike na problem beskonačne partije šaha koristeći Thue-Morseovu sekvencu.

Pobijedio je na svim nizozemskim prvenstvima na kojima je sudjelovao od 1921. do 1952., a osvojio je titulu i 1955. Jedini ostali pobjednici u ovom periodu bili su Salo Landau (1936.) i Jan Hein Donner (1954.). Ukupno je pobijedio rekordnih 12 puta. Postao je amaterski šahovski prvak 1928. 15. prosinca 1935., poslije 30 partija koje je igrao u 13 različitih gradova tijekom 80 dana, pobijedio je vladajućeg svjetskog prvaka Aleksandra Aljehina. Ova titula bila je veliki poticaj za razvitak šaha u Nizozemskoj.

Titulu je izgubio od Aljehina 1937. Poslije Aljehinove smrti 1946. smatralo se da Euwe ima moralno pravo biti svjetski prvak, ali je on galantno pristao sudjelovati na turniru s pet učesnika koji će dati novog svjetskog prvaka, održanom 1948., na kojem je zauzeo posljednje mjesto. Njegov posljednji veliki turnir bio je u Zürichu 1953.

Iako je bio više od 40 godina stariji od Bobbyja Fischera, imao je snage i istrajnosti izvući neriješen rezultat protiv njega (1:1).

Od 1970. (kad je imao 69 godina) do 1978. godine[1] bio je predsjednik FIDE i odigrao je važnu ulogu u organiziranju čuvenog meča između Borisa Spaskog i Fischera u Reykjavíku 1972. godine.

Napisao je mnogo knjiga o šahu, od kojih su najpoznatije Rasuđivanje i planiranje i niz knjiga o otvaranjima.

U Amsterdamu jedan trg nosi njegovo ime (Max Euwe Plein), gdje se nalazi Max Euwe Stichting (Zadužbina Maxa Euwea), smještena u jednom starom zatvoru. Tu se nalazi muzej Maxa Euwea i velika zbirka šahovskih knjiga.

Njegova unuka, Esmee Lammers, napisala je dječju knjigu pod naslovom Lang Leve de Koningin (Neka živi kraljica), koja je vrlo popularna među mladima.

Citati[uredi | uredi kôd]

  • "Strategija zahtijeva razmišljanje; taktika zahtijeva promatranje." – Max Euwe
  • "Da li publika, čak i naši prijatelji kritičari, shvataju da Euwe bukvalno nikad nije napravio nepouzdanu kombinaciju? On je mogao, naravno, povremeno propustiti da sagleda protivnikovu kombinaciju, ali kad je imao inicijativu u taktičkoj operaciji, njegovi proračuni bili su nepogrešivi." – Aleksandar Aljehin
  • "Ako se Richard Réti zanimao samo za izuzetke od pozicijskih pravila, onda je Euwe vjerojatno malo više vjerovao u njihovu nepromjenjivost." – Aleksandar Aljehin
  • "On je oličenje logike, genija reda i poretka. Teško bi se mogao nazvati napadačem, iako je sigurno koračao kroz izuzetno kompleksne varijacije." – Hans Kmoch
  • "Euwe je slobodno disao jedino kad je bio zagušen poslom." – Hans Kmoch
  • "Euwe koji se odmara nije bio Euwe. Njegov moto je rad, rad i samo rad. Rad je njegova zabava, njegova snaga i sudbina." – Hans Kmoch
  • "Nešto nije u redu s tim čovjekom. On je tako normalan." – Bobby Fischer

Izdvojene partije[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Svjetski šampioni u šahu, Edward G. Winter (urednik). 1981 ISBN 0080249041 nevaljani ISBN

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]