Međunarodne sankcije protiv SR Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Teritoriji Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine pod nadzorom srpskih snaga 1992.1995.

Međunarodne sankcije SR Jugoslaviji su uvedene od strane međunarodne zajednice zbog sudjelovanja Srbije i Crne Gore u ratu u Bosni i Hercegovini. Iako su srbijanske vlasti tvrdile da "Srbija nije u ratu", predstavnici međunarodne zajednice su smatrali da to nije istina:

Wikicitati „Dva su koraka koje bi Savezna Republika Jugoslavija mogla sada da preuzme i koja bi, po mom mišljenju, imala izuzetno pozitivno djelovanje: prekid svakog snabdijevanja od strane Vojske Jugoslavije armije bosanskih Srba i pomoć postrojbama UN da zatvore granice SRJ prema Bosni i Hercegovini.[1]
(Pismo specijalnog izaslanika UN Cyrusa Vancea predsjedniku SRJ Dobrici Ćosiću, 11. travnja 1993. godine)

15. svibnja 1992. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u rezoluciji broj 752 zahtijevao da odmah prestanu svi oblici miješanja u Bosni i Hercegovini od strane jedinica JNA i da se te jedinice povuku, stave pod kontrolu republičke vlade ili raspuste i razoružaju. Nakon što je SR Jugoslavija odbila da se povuče iz konflikta u Bosni i Hercegovini (prividno se povukla, ali ne i stvarno[2][3]), međunarodne sankcije su uvedene. Miloševićevi mediji su nakon toga neprestano ponavljali da su sankcije "nepravedne i ničim izazvane".[4]

Uslijed međunarodnih sankcija došlo je i do velike gospodarske krize u zemlji i do pojave hiperinflacije, koja je zabilježila i izdavanje novčanice sa najvećim iznosom od 500.000.000.000 dinara.

1998. godine su ponovo uvedene sankcije ali ovog puta od strane EU i SAD, zbog progona Albanaca sa Kosova.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Citati iz Ćosićeve knjige Bosanski rat
  2. Srbija rukovodila ratom u Bosni. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2015. Pristupljeno 20. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Perišić osuđen na 27 godina zatvora
  4. Nepravedne, ničim izazvane sankcije. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2013. Pristupljeno 20. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. EU o sankcijama Jugoslaviji početkom rujna: Ništa od ublažavanja

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P history.svg Nedovršeni članak Međunarodne sankcije protiv SR Jugoslavije koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.