Mersad Berber

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mersad Berber
postmoderna
Rođenje 1. siječnja 1940., Bosanski Petrovac,
Smrt 7. listopada 2012., Zagreb
Vrsta umjetnosti slikarstvo, grafika
Poznata djela Sarajevske razglednice, Skenderovi soneti, Put u Skender Vakuf, Hommage Velazquezu i Ingresu, Otomanske kronike, Dubrovački dnevnici, Osman, Hommage Vlahu Bukovcu, Alegorija o Srebrenici
Portal o životopisima

Mersad Berber (Bosanski Petrovac, 1. siječnja 1940. - Zagreb, 7. listopada 2012. ) je bio bosanskohercegovački akademski slikar. Mersada Berbera se uvrštava među najveće svjetske grafičare.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mersad Berber je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963., u klasi Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafike je zavšio na istoj Akademiji kod Rike Debeljaka. Od 1978. do 1982. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tijekom 1990-ih, za vrijeme rata u BiH, seli se u Zagreb. Do kraja života živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.

Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film Tempo Secondo.

Održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu skupnih izložbi u Europi, SAD-u i Aziji, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Bio je član Ruske akademije umjetnosti od 2007. godine. [1][2] 1984. godine Galerija Tate u Londonu uvrštava Berberove slike u svoj stalni postav.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]