Mersad Berber

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mersad Berber
postmoderna
Rođenje 1. siječnja 1940., Bosanski Petrovac,
Smrt 7. listopada 2012., Zagreb
Vrsta umjetnosti slikarstvo, grafika
Poznata djela Sarajevske razglednice, Skenderovi soneti, Put u Skender Vakuf, Hommage Velazquezu i Ingresu, Otomanske kronike, Dubrovački dnevnici, Osman, Hommage Vlahu Bukovcu, Alegorija o Srebrenici
Portal o životopisima

Mersad Berber (Bosanski Petrovac, 1. siječnja 1940. - Zagreb, 7. listopada 2012. ) je bio bosanskohercegovački akademski slikar. Mersada Berbera se uvrštava među najveće slikare neoklasiciste njegovog doba.

Biografija[uredi VE | uredi]

Mersad Berber je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963., u klasi Maksima Sedeja. Postdiplomski studij grafike je zavšio na istoj Akademiji kod Rike Debeljaka. Od 1978. do 1982. godine predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu-[1]. Tijekom 1990-ih, za vrijeme rata u BiH, seli u Zagreb. Do kraja života živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.

Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film Tempo Secondo.

Održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu skupnih izložbi u Europi, SAD-u i Aziji, a dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Bio je član Ruske akademije umjetnosti od 2007. godine. [2] 1984. godine Galerija Tate u Londonu uvrštava Berberove slike u svoj stalni postav.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]