Mladen Šerment

Izvor: Wikipedija
Mladen Šerment
Mladen Šerment
Rođenje 16. srpnja 1920., Zagreb, Hrvatska
Smrt 4. ožujka 1999., Zagreb, Hrvatska
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Mladen Šerment (Zagreb, 16. srpnja 1920. – Zagreb, 4. ožujka 1999.) bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka Glumačke škole pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (1939–42), nastupao je u Centralnoj kazališnoj družini ZAVNOH-a i Kazališnoj družini »August Cesarec«. Nakon rata glumio je u zagrebačkom HNK-u i Komediji te u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a najzapaženija ostvarenja dao je u Dramskom kazalištu »Gavella« (1954–76). Istaknuo se karakternim komičnim ulogama (Dundo Maroje Marina Držića; Kir Dima u Kir Janji Jovana Sterije Popovića; Argante u Molièreovim Scapinovim spletkama) te interpretacijama likova iz kajkavskog repertoara (Jakob Pavučec u Svoga tela gospodaru Slavka Kolara; Medobuz u Diogenešu i Smolko u Matijašu grabancijašu dijaku Tituša Brezovačkoga; Tamburlan u Činima barona Tamburlana). Bio je zapažen recitator kajkavske lirike (Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže), a komičnim ulogama na dijalektu istaknuo se i na filmu (Svoga tela gospodar Fedora Hanžekovića, 1957., Zlatna arena u Puli), televiziji (Presvetli u seriji Gruntovčani Kreše Golika, 1975.) i radiju (Valent Žganec u drami Na rubu pameti Miroslava Krleže). Posuđivao je glas likovima iz animiranih filmova. Dobitnik je nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1984.[1]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. LZMK / Hrvatska enciklopedija: Šerment, Mladen, pristupljeno 18. srpnja 2016.
  2. a b Jutarnji listArhivirana inačica izvorne stranice od 13. kolovoza 2011. (Wayback Machine) Sandra Bolanča: Gargamel, Papa Štrumpf, Kremenko i Vanda žive u Zagrebu, 10. listopada 2009.


Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežne stranice Hrvatske enciklopedije LZMK
https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=59470
koji je klauzulom na stranici http://enciklopedija.lzmk.hr/o_portalu.aspx
označen slobodnom licencijom CC BY-SA 3.0

Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]