Mladen Šutej

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lučica Žurkovo iz koje je Mladen Šutej s jedrilicom HIR 3 krenuo na svoje prvo putovanje preko Atlantika.

Mladen Šutej (Zagreb, 26. listopada 1945.), hrvatski je jedriličar. S prvom svojom jedrilicom Hir 2, usidrenoj u Žurkovu kod Rijeke, trenira od 1974. po Riječkom i Kvarnerskom zaljevu, a s njom je objedrio i Jadran nekoliko puta. Prvi svoj veći projekt poduzet će nekoliko godina kasnije nakon što 1979. kupi u Italiji desetmetarsku jedrilicu CAT 34, i nazvavši je Hir 3. Iz lučice na Žurkovu sam se otisnuo 1982. na opasan put preko Atlantika do Karipskih otoka i Floride. Ukupno je na putu do Amerike i natrag proveo godinu dana.

Istom jedrilicom Mladen Šutej je u pratnji Ozrena Bakrača osvojio 1989. Rt Horn i posjećuje Alacaluf Indijance, a vraćaju se Tihim i Indijskim oceanom i kroz Crveno more natrag kući.

Nakon povratka s nekoliko prijatelja 1993. godine osniva Hrvatski oceanski jedriličarski klub. U pripremi za projekt Ekspedicija Arktik-Antarktika za 10 mjeseci u suradnji sa 700 osoba u brodogradilištu Kraljevica izgradio je i opremio jedrilicu Hrvatska čigra. Plovidbu započinje 1994. i traje 37 mjeseci nakon čega se vraća u Biograd.

Šutej po povratku vodi klub i brine o Čigri sa kojom će od 2000-2002. poduzeti putovanje Čigrom oko svijeta. Put je podijeljen na 25 etapa a u jedrenju je sudjelovalo 183 osoba.

Mladen Šutej je 6 puta prejedrio Atlantik, i to prvi puta sam; dva puta Pacifik (jednom opet sam), jednom Indijski ocean, tri puta Labradorsko more. Dvaput je oplovio Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade.

O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, mnoge reportaže, i snimio i realizirao u suradnji sa televizijom 35 dokumentarnih emisija.

O privatnom životu može se reći da se dvaput ženio i ima dvoje djece, starijeg sina Gorana rođenog 1976. i kćerku Anu rođenu 1995.[1]

Godine 2014. jedrilicu Hir 3 otkupio je Saša Fegić, oplovivši na njpoj svijet od 2018. do 2020. godine

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]