Monitor (tjednik)

Izvor: Wikipedija
Monitor
>
Prikaz naslovnice Monitora za 4. listopad 2019.
Tip politički tjednik
Izdavač Monitor d.o.o.
Glavni urednik Esad Kočan
Utemeljen 1990.
Političko usmjerenje ljevica
Jezik crnogorski
Sjedište Podgorica
Službene internetske stranice

Monitor, crnogorski je politički tjednik.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Monitor je pokrenut listopada 1990. godine u tadašnjem Titogradu (suvremena Podgorica). Glavni utemeljitelj bio mu je crnogorski sveučilišni profesor Miodrag Perović, te grupa intelektualaca i biznismena proturežimski orijentiranih u odnosu na službenu i to vrijeme većinsku Crne Gore koja je slijedila velikosrpsku politiku Beograda. Tjednik se suprotstavio velikosrpskoj ratnoj politici, te doktrini nacionalne i kulturne asimilacije Crnogoraca. Zbog toga su članovi redakcije trpjeli velike pritiske, uključujući bacanje bombi na poslovne prostorije i uhićenja, te montirane sudske procese.[1]

Ranih 1990-ih Monitor, iako malotiražan, bio je veoma utjecajan i citiran u zemljama regije i širom svijeta. Najznačajniji autori u Monitoru su bili novinari Miodrag Vukmanović, Vladimir Jovanović i Željko Ivanović. U tjedniku surađivali i hrvatski autori Miljenko Jergović i Miro Glavurtić.

Monitor se retrospektivno smatra temeljem crnogorskog neovisnog novinarstva. Grupa novinara Monitor su utemeljitelji dnevnih novina Vijesti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Intervju utemeljitelja tjednika Monitor Miodraga Perovića. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2008. Pristupljeno 19. lipnja 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]