Hitlerov pozdrav

Izvor: Wikipedija
Hitlerova mladež salutira

Hitlerov pozdrav (njem.: Hitlergruß, Deutscher Gruß) pozdrav je sličan rimskome koji su Nacionalsocijalisti koristili kako bi iskazali odanost svome vođi Adolfu Hitleru.

Prvi put su ga koristili pobornici fašizma, pokreta koji je vodio Benito Mussolini, i drugi narodi koji su bili u takvim pokretima. Hitlerov pozdrav je postao utjelovljenje Hitlerovog masivnog kulta ličnosti u Njemačkoj. Desna ruka je podignuta od prsa pod kutom od 45° popraćeno uzvikivanjem Heil Hitler! Ako stoji ispred nadređenog, podređeni bi uz klasični dizanje ruke i vikanje mogao i lupnuti petom o petu kao znak poštovanja. Na sastancima i smotrama, kada bi između vojnika prolazio nadređeni, svi bi držali ruke u zraku i ritimički izgovarali Sieg Heil.[1]

Uporaba ovog pozdrava kazneno je djelo u Saveznoj republici Njemačkoj, Slovačkoj, Republici Austriji, Češkoj Republici i Republici Hrvatskoj.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Buchner, Alex, 1920-. The German infantry handbook, 1939-1945 : organization, uniforms, weapons, equipment, operations. West Chester, PA. ISBN 0-88740-284-4CS1 održavanje: više imena: authors list (link)


Society.svg Nedovršeni članak Hitlerov pozdrav koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.