Mukavar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pomorski nacionalni park Sanganeb i Pomorski nacionalni park zaljeva Dungonaba i otoka Mukavara
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Pomorski nacionalni park Sanganeb i Pomorski nacionalni park zaljeva Dungonaba i otoka Mukavara
Flag of Sudan.svg Sudan


Mukavar na karti Sudan
Mukavar
Mukavar
Lokacija Mukavara u Sudanu
Godina uvrštenja: 2016. (40. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix, x
Ugroženost: ne
Poveznica: 262 UNESCO

Mukavar (arapski: مكوار) ili Magarsam je otok površine od oko 20 km² južno od zaljeva Dungonaba u Crvenom moru na sjeveru Sudana. God. 2016., Pomorski nacionalni park Sanganeb i Pomorski nacionali park zaljeva Dungonaba i otoka Mukavara su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi kao „skupina raznolikih koraljnih nakupina, šuma mangrova, polja morske trave, plaža i prevlaka koja su stanište velikom broju morskih ptica, morskih sisavaca, riba, kornjača i raža”.

Stjenoviti otok od pješčenjaka je dug 12 i širok do 3,3 km, s najvećim brdom od 94 m visine. Nalazi se u smjeru sjever-jug 6,9 kilometara jugo-istočno od obale ribarskog sela Muhamed Kol u pokrajini al-Bahr al-ahmar (ar. za „Crveno more”), 100 km južnije od granice s Egiptom i 120 km sjevernije od Port Sudana.

U velikoj mjeri je bez vegetacije s golim stijenama i pijeskovitim pustinjama. Samo na južnom kraju postoje skromne mangrove. Na sjevernom dijelu otoka nalaze se koraljni grebeni, a na jugu i u sjevernom dijelu kanala s kopnom su izolirani mangrovi i depoziti morske trave. Na sjeveru i istoku otočića su prevlake. Pomorski nacionalni park zalljeva Dungoaba i otoka Mukavara je osnovan 2005. god. kako bi se zaštitila bioraznolikost tropskog morskog života Crvenog mora[1]; između ostalog habitati životinja kao što su bjelooki galeb (Ichthyaetus leucophthalmus), bengalska čigra (Thalasseus bengalensis)[2] i morske kornjače (Chelonioidea).

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dungonab Bay–Mukawwar Island Proposed Marine Protected Area (engl.) Preuzeto 7. rujna 2016.
  2. Mukavar na birdlife.org (engl.) Preuzeto 7. rujna 2016.

Koordinate: 20°48′N 37°16′E / 20.8°N 37.267°E / 20.8; 37.267