N.W.A.

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
N.W.A

Grafit logotipa grupe

Grafit logotipa grupe
Poznat/a i kao Niggaz Wit Attitudes
Osnivanje Compton, Kalifornija, SAD
Žanr/ovi hip hop, gangsta rap
Djelatno razdoblje 1986.1991.
1998. - 2000.
2014. -(Ponovno sjedinjenje)
Producentska kuća Ruthless, Priority, EMI
Angažman The D.O.C., Above the Law, Capital Punishment Organization, Fila Fresh Crew, Snoop Dogg
Internetska stranica Službena stranica
Bivši članovi
Arabian Prince
DJ Yella
Dr. Dre
Eazy-E
Ice Cube
MC Ren
Portal o glazbi

N.W.A (kratica od Niggaz Wit Attitudes) bio je američki hip hop sastav osnovan 1986. godine u Comptonu, Kaliforniji, Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovao ga je Eazy-E. Sastav se smatra osnivačima gangsta rap, pod žanra hip hopa.[1][2] Grupa je prestala postajati 1991. godine, a nakon raspada svi su članovi postali uspješni samostalni izvođači.[3]

Povijest grupe[uredi VE | uredi]

Sastav je osnovan u najnesigurnijem gradu u Sjedinjenim Američkim Državama, Comptonu pored Los Angelesa. Osnovao ga je 1987. bivši diler, pokojni Eazy-E (1963.-1995.) kada je osnovao producentsku kuću Ruthless Records, u suradnji s Dr. Dreom i Ice Cubeom.

Sastav je često nosio i naziv "Najopasnija grupa na svijetu" jer su njihove pjesme zagovarale nasilje, kriminal, rasizam i protivljenje policiji, zbog čega im se često sudilo. Izvođači su se opravdavali time da u svojim pjesmam opisuji stvarnost i istinu o stanju na ulicama Los Angelesa. Iz suđenja je proizašlo, uz intervenciju FBIa, to da se na cd-ovima sa zabranjenim sadržajem morala nositi naljepnica Parental Advisory Explicit Content, koja je na većini suvremenih albuma.

Na tržište se probila s pjesmama kao "Boyz-n-the Hood" (1988.), "Panic Zone", "8Ball", i "Dopeman". Godine 1988. grupi se priključuje MC Ren. Najveće kontroverze nastale su nakon izdanja njihovih najpoznatijih pjesama "Straight Outta Compton" i "Fuck tha Police".

Ice Cube je 1989. napustio grupu,nakon što je shvatio da nitko u grupi osim Eazy-Ea nije zarađivao,predstavljen mu je ugovor ali je uvidio da je iznos plaće premalen te je napustio grupu. Godinu dana kasnije izdaje samostalan album AmeriKKKa's Most Wanted (1990.). Album Efil4zaggin (1991.)(Niggaz4life) je bio sigurno njihov najprodavaniji. Iste godine Dr. Dre napušta grupu zbog spornog ugovora i potpisuje ugovor sa Suge Knightom i njegovom producentskom kućom Death Row Records.

Diskografija[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Diskografija sastava N.W.A.

Studijski albumi[uredi VE | uredi]

EP-i[uredi VE | uredi]

Kompilacije[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Ice Cube o N.W.A. Film Stars. Preuzeto 8. travnja 2012.
  2. Biografija > N.W.A Allmusic. Preuzeto 8. travnja 2012.
  3. Bivši menadžer N.W.A. govori o gangsta rapu Today.MSNBC.MSN. Preuzeto 8. travnja 2012.

Citirana literatura[uredi VE | uredi]

  • (engl.) Potter, Russell (1995.). Spectacular Vernaculars: Hip-Hop and the Politics of Postmodernism, ISBN 0-7914-2626-2.
  • (engl.) White, Miles (2011.). From Jim Crow to Jay-Z: Race, Rap and the Performance of Masculinity. University of Illinois Press: Urbana, ISBN 978-0-252-03662-0.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službene stranice[uredi VE | uredi]

Profili[uredi VE | uredi]