NKVD

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Simbol NKVD-a

NKVD (rus.Народный комиссариат внутренних дел) u SSSR-u bila skraćenica za Narodni komesarijat unutrašnjih poslova, bila je i javna i tajna policijska organizacija koja je izravno vršila odluke donošene od vlasti uključujući i ubojstva političkih neistomišljenika u vrijeme Staljina. Prethodno se zvala ČEKA što opet dolazi od skraćivanja riječi Izvanredna komisija. Odgovarala je ministarstvu unutarnjih poslova.

Pregled[uredi VE | uredi]

NKVD je uključivao redovne javne policijske službe Sovjetskog Saveza, ali je najpoznatija po svojim aktivnostima u gulazima i Glavnom direktoratu za državnu sigurnost, što će na kraju prerasti u Komitet državne sigurnosti (KGB). NKVD je sprovodio masovna ubojstva bez sudske presude, rukovodio sustavom nasilnog rada, progonio unutarnje neprijatelje, sprovodio masovne deportacije čitavih naroda u nenaseljene krajeve države, čuvao državnu granicu, vršio špijunažu i politička ubojstva u inozemstvu i sprovodio Staljinovu politiku u komunističkim pokretima u drugim državama. U Drugom svjetskom ratu postojale su čitave divizije NKVD-a koje su vršili akcije u pozadini protiv sabotažera i špijuna. Sjedište NKVD-a bilo je u Lubjanki. U Jugoslaviji se ta služba, poslije Drugog svjetskog rata, zvala OZNA a kasnije UDBA.

NKVD je sudjelovao i u ratnim djelovanjima. 28. listopada 1944. je godine vodio bitku protiv Ukrajinske pobunjeničke vojske (UPA) kod Gornje Lešćave (polj. Leszczawa-Górna, ukr. Лещава-Горішня).

Poveznice[uredi VE | uredi]