NK Lipik

Izvor: Wikipedija
NK Lipik 1925
Puno ime Nogometni klub Lipik 1925
Osnovan 1925.
Igralište NK Lipik
Kapacitet 2000
Trener Mario Milašinović
Liga 4. HNL BBŽ
2016./17. 5.
Domaći dres
Gostujući dres

NK Lipik 1925 je nogometni klub iz Lipika.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

NK Lipik 1925 svoje djelovanje započeo je početkom prošlog stoljeća. 1925. godine pod imenom "Sportski klub Olimpija", a prvi predsjednik kluba bio je Josip Beck. U prvim danima klub nije bio službeno registriran, niti se natjecao u prvenstvu, no redovno su se odigravale prijateljske utakmice protiv klubova iz susjednih mjesta. U zapisima iz tog vremena kao najbolji igrači tog vremena spominju se Andrija Ivošević, lijevo krilo i Ludva Hort, napadač.

Po završetku drugog svjetskog rata, 1946. godine, osniva se "Fiskulturno društvo Slavonac", u okviru kojega je djelovao i nogometni klub s novim imenom "Slavonac", a osnivači su bili Franjo Frntić, ujedno i prvi predsjednik, te Rudolf Zednik, Stevo Barišić, Gustav Štabler i Vinko Ljevaković. Nakon 27 godina rada, NK "Slavonac" se u sezoni 1952./53. prvi puta uključuje u prvenstveno natjecanje i to u ligi Daruvarskog podsaveza.

Od tada pa do 1994. godine i prijelaza u ligu Požeško-slavonske županije, NK "Slavonac" je igrao s klubovima sjevernog dijela Hrvatske od Međuopćinske lige Daruvar-Pakrac, Grubišno Polje,Virovitičke zone, Lige Zajednice općina Bjelovar pa do Zagrebačke regionalne lige s klubovima varaždinskog, koprivničkog, virovitičkog i bjelovarskog područja.

NK "Lipik 1925" se danas natječe u 1. ŽNL, a klub radi sa sedam kategorija nogometaša; igraonica, limači U-10, početnici U-12, mlađi pioniri U-14, stariji pioniri U-15, juniori U-18 i seniori.

Za Lipik je igrao poznati nagrađivani hrvatski nogometni sudac Bruno Marić.[1]

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Poznati bivši igrači[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bjelovarsko-bilogorska županija Proglašeni najbolji športaši Bjelovarsko-bilogorske županije u 2013. godini, 21. veljače 2014. (pristupljeno 24. travnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak NK Lipik koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.