Nacionalni park Avaš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni park Avaš
Koordinate: 9°20′″N 40°20′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Lokacija Afar
Država Flag of Ethiopia.svg Etiopija
Površina 756 km²
Utemeljen 1966.

Nacionalni park Avaš nalazi se u regiji Afar, u Etiopiji, udaljen je oko 255 km istočno od glavnog grada Adis Abebe, grad Avaš se nalazi na njegovoj sjevernoj granici.

Zemljopisne osobine[uredi | uredi kôd]

Južna granica parka je rijeka Avaš, park ima 756 km² koji se sastoji uglavnom od bagremove šume i savane. Magistralna cesta Adis Abeba - Dire Dawa prolazi kroz park, i razdvaja park na južni ( Visoravan Illala Saha) i sjeverni dio (Dolina Kudu).

Nacionalni park Avaš osnovan je 1966., iako je zakonski ostao u zrakopraznom prostoru još naredne tri godine. Divlje životinje u ovom parku su tipične za Istočnu Afriku; antilope Bejza (Oriks), Aul gazele (Gazella soemmerringii), Dikdik antilope, Kudu antilope kao i preko 350 autoktonih vrsta ptica. [1] Ranije je u parku bilo čopora Afričkih divljih pasa (Lycaon pictus), ali su danas istrijebljeni. [2] Unutar parka nalazi se jezero Basaka i stratovulkan Fentale visok 2,007 m, sa 350 m dubokim kraterom. U gornjem dijelu Doline Kudu kod mjesta Filvoha nalaze se termalni izvori usred palminih lugova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Philip Briggs. 2002
  2. C. Michael Hogan. 2009

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]