Nacrt:Vlado Ćetković

Izvor: Wikipedija

Rođen je 22. avgust 1911. godine u selu Crnci, kod Podgorice. Poslije završene osnovne škole, pošao je iz svog rodnog kraja da traži posao. Došao je u Sombor, gdje je 1930. godine izučio elektromehaničarski zanat. Poslije toga se zaposlio kao mehaničar u rudniku Trepča. Tu se upoznao sa teškim životom rudara i radnika i priključio se radničkom pokretu. Član Komunističke partije Jugoslavije je od 1935. godine.

Godine 1935. spremao se da pođe u Francusku na polaganje stručnog ispita, ali je ubrzo uhapšen zbog organiziranja štrajka u rudniku Trepča. Godine 1936. odlučio je da pođe u Španjolsku, i pomogne borbu španjolskog naroda. Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, s tuđom putovnicom, uspio je da se prebaci u Španjolsku.

U Španjolskoj se istakao u borbama kod Madrida, u Gornjem i Donjem Aragonu i kroz čitavu Kataloniju. Imao je čin poručnika Španjolske republikanske armije. Septembra 1938. godine bio je teško ranjen u borbama tokom povlačenja kroz Kataloniju.

Poslije poraza Španjolske Republike, Vlado je zajedno s drugim borcima Internacionalnih brigada prešao u Francusku, gdje je dvije i pol godine proveo u koncentracionim logorima.

Tokom 1941. godine uspio je da se sa grupom jugoslovenskih dobrovoljaca prebaci u Jugoslaviju. Po dolasku u Jugoslaviju odmah se uključio u organiziranje ustanka u Lici. Poslije kraćeg vremena, prešao je u Bosansku krajinu i kao oficir Operativnog štaba za Bosansku krajinu rukovodio akcijama krajiških partizana. Kasnije je ponovno vraćen u Liku i postavljen za komandanta Grupe NOP odreda za Liku.

U borbama oko Korenice, januara 1942. godine, Vlado je teško ranjen u nogu, koja mu je zbog toga ostala kraća. Bio je član Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske, komandant Osme kordunaške divizije, a kasnije i komandant Osmog dalmatinskog korpusa. Decembra 1943. godine proizveden je u čin potpukovnika, a 1. septembra 1944. u čin general-majora.

Poginuo je nesretnim slučajem, 20. oktobra 1944. godine, kada je pet britanskih aviona, iznad planine Vrdovo kod Sinja u Dalmaciji, napalo greškom poštanski avion NOVJ, u kome se nalazio.

Još za života, 7. septembra 1944. godine, odlukom Predsjedništva AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom partizanske zvijezde prvog reda, a za narodnog heroja, posthumno je proglašen 13. avgusta 1945. godine.

Reference[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Leksikon Narodnooslobodilačkog rata i revolucije u Jugoslaviji 1941—1945. tom -{I}-. Narodna knjiga—Partizanska knjiga. Beograd—Ljubljana. 1980 (COBISS)
  • Narodni heroji Jugoslavije tom -{I}-. Narodna knjiga. Beograd. 1982 (COBISS)