Narodni muzej Srbije

Izvor: Wikipedija
Narodni muzej Srbije na trgu Republike u Beogradu.

Narodni muzej Srbije osnovan је 1844. i najstarija je muzejska ustanova u Srbiji. U okviru Narodnoga muzeja djeluju i sljedeće beogradske muzejske ustanove; Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Povijest muzeja[uredi | uredi kôd]

Portret muškarca sa šeširom slika Edgara Degasa

Narodni muzej osnovan je ukazom tadašnjeg ministra prosvjete Jovana Sterije Popovića, 10. svibnja 1844. godine pod imenom Muzeum serbski. Muzej je 1848. imao samo 79 eksponata, to su bile antikne kovanice, povelje, diplome, rukopisi, par tiskanih antiknih knjiga, alati, posuđe i par statua.[1]

Muzej je zajedno s knjižnicom smješten u jednom krilu Kapetan Mišinog zdanja 1863. Kneginja Julija Obrenović darovala je 1864. dvije slike: Bitka kod Beograda pod Eugenom Savojskim rad talijanskog slikara Felice Cerruti Bauduca (1817. – 1896.) po slici Eugenova dvorskog slikara Jana van Huchtenburga (1647.1733.) i Portret Constanze Morosini po slici Andreje Schiavonea, nepoznatog autora. Knjižnica je 1881. izdvojena i od tad muzej djeluje kao samostalna ustanova. Venecijanski slikar slovačkog porijekla Bertold Lipaj je 1891. darovao muzeju 90 slika talijanskih majstora, što je bio početak zbirke stranih slikara. Od 1930. muzej se zove Povijesno-umjetnički muzej, 1935. spaja se s Muzejom suvremene umjetnosti pod novim imenom - Muzej kneza Pavla i seli u zgradu Novog dvora, za javnost se otvara 1936.

Paul Gauguin - Tahićanka

Muzej se nakon rata zove Narodni muzej i 1952. seli u sadašnju zgradu na Trgu Republike, koja je podignuta još 1903., ali za tadašnju Državnu hipotekarnu banku.

Narodni muzej danas[uredi | uredi kôd]

Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo je inicijativu da Narodni muzej u Beogradu promijeni naziv u Narodni muzej Srbije, te od 2018. godine muzej nosi to ime.[2]

Zbirke[uredi | uredi kôd]

Danas Narodni muzej ima u svom fundusu preko 400.000 predmeta iz Srbije i okolnih zemalja u svojim arheološkim i povijesno-umjetničkim zbirkama.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Narodni muzej Srbije