Naser Ferri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Naser Ferri (Peć, Kosovo) je kosovarski arheolog i povjesničar.

Životopis[uredi VE | uredi]

Prof. dr. Naser Ferri rođen je 1955. godine u Peći (Pejë) na Kosovu.Osnovnu i srednju naobrazbu stekao je u rodnomu gradu. Studij arheologije upisao je godine 1973. na odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zadru, da bi iste godine nastavio studij na odsjeku za arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu[1].

Diplomirao je 1978. godine, a 1987. i magistrirao. Godine 1988. na Odsjeku za Arheologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu odobrena mu je doktorska dizertacija: "Rimski vojnički natpisi u Gornjoj Meziji", koju je iz objektivnih razloga, zbog dješavanja u regiji, bio spriječen obraniti u Zagrebu, pa ju je obranio 1997. godine na Filozofskom fakultetu u Prištini[2] (Fakulteti Filozofik i Prishtinës).

Godine 1979. započeo je raditi na Arheološkoj sekciji Odjela za povijest pri Albanološkom institutu u Prištini, a od 1998. je počeo predavati na Sveučilištu u Prištini(Universiteti i Prishtinës), prvo na Filozofskom (Fakulteti Filozofik), a potom i na Fakultetu za Edukaciju(Fakulteti i Edukimit), te na Filološkom fakultetu(Fakulteti i Filologjisë):Numizmatiku i epigrafiju, Opću mitologiju, Albansku nacionalnu mitologiju, Povijest etnologije, Latinski jezik, Povijest staroga vijeka, Povijest Ilira, Povijest umjetnosti te Povijest albanske kulture.

Od 2003. godine je Znanstveni savjetnik na Albanološkom institutu u Prištini, a 2004. je izabran za Redovitog profesora na Sveučilištu u Prištini. Autor je triju znanstvenih djela na albanskom jeziku i jednoga djela na hrvatskom jeziku, te većega broja znanstvenih studija, radova i rasprava i recenzija na albanskom, hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Osim na Kosovu, svoje znanstvene radove objavio je u prestižnim europskim časopisima: Arheološki Vestnik Ljubljana, Opuscula Archaeologica Zagreb, Histria Antiqua Pula, Živa Antika Skopje, Godišnjak CBI ANUBiH Sarajevo, Tibiscum Caransebes, Dardania Wien, Classica et Christiana, editată de Centrul de Studii Clasice şi Creştine a Universităţii din Iaşi, te u više zbornika radova sa međunarodnih znanstvenih skupova održanih u Zalecu, Bledu, Puli, Zagrebu, Tirani, Splitu, Izmiru, Caransebesu, Ferrari, Dohi i dr.

Aktivno je učestvovao na nizu međunarodnih simpozija i znanstvenih skupova u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Rumunjskoj, Turskoj, Qataru. Realizirao je više studijskih boravaka u Italiji, Njemačkoj, Madžarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj.Od 2010. godine član je Slovenskoga Arheološkoga Društva. Govori albanski, hrvatski, talijanski i engleski jezik.

U listopadu 2016. godine Znanstveno vijeće Albanološkoga instituta u Prištini, na temelju rezultata njegova dosadašnjeg rada, predložilo ga je za člana Akademije Znanosti i Umjetnosti Kosova (ASHAK)u Prištini.

Živi i radi u Prištini. Politički je neangažiran.

Popis objavljenih knjiga[uredi VE | uredi]

  • Statusi shoqëroro ekonomik i të liruarëve në provincën romake Moesia Superior" (The Social and Economic status of Freedmen in the Roman province Moesia Superior), Instituti Albanologjik i Prishtinës, Prishtinë 1996, p. 262.
  • Monumentet ushtarake të periudhës romake në Mezi të Epërme" (Military monuments from roman period in Upper Moesia), Dukagjini Pejë, 2001, p. 386.
  • Mythologia Viva-Mitologjia e gjallë", Instituti Albanologjik i Prishtinës, Prishtinë 2012, p. 432.
  • Živa mitologija-Living Mythology", Zagreb 2015, p. 352.(objelodanjena na hrvatskom jeziku uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske)

Izvori[uredi VE | uredi]