Natalie Portman

Izvor: Wikipedija
Natalie Portman
Natalie Portman
Rodno ime Natalie Hershlag
Rođenje 9. lipnja 1981., Jeruzalem, Izrael
Godine rada 1994.-
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Natalie Portman (Jeruzalem, 9. lipnja 1981.), američka glumica izraelskog podrijetla, pravim imenom Natalie Hershlag.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Natalie Portman je rođena 1981. u Jeruzalemu. Njezina je obitelj preselila 1984. u Maryland, kratko nakon toga u Washington te krajem 1987. u New Haven, Connecticut. Godine 1990. seli se s obitelji konačno u Syosset, New York. Agent za tvrtku Revlon otkrio ju je u pizzeriji kad je imala 11 godina, nudeći joj pri tom karijeru modela, koju je ona pak odbila jer je radije htjela biti glumica. Ubrzo je dobila svoju prvu ulogu u filmu Luca Bessona Leon profesionalac, nasuprot Jeana Renoa. Ulogu Mathilde Natalie je uspjela dobiti između 2000 drugih kandidatkinja na audiciji.

U tinejdžerskom je razdoblju glumila u filmovima Beautiful Girls i u manjoj ulozi u Svi kažu volim te Woodyja Allena. Godine 1999. nominirana je za Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu "Samo tu ne".

Paralelno sa studijem na Harvardu, pojavila se u tri prequela serijala Ratovi zvijezda (Fantomska prijetnja, Klonovi napadaju, Osveta Sitha) kao Kraljica Amidala/Padme Naberrie/Padme Skywalker.

Po završetku studija 2003. godine pojavila se u maloj ulozi kao ratna udovica u filmu Studengora te u vrlo zapaženim nezavisnim filmovima Garden State i Bliski odnosi. Za potonji je nagrađena Zlatnim globusom za najbolju sporednu glumicu, kao i nominacijom za Oscara u istoj kategoriji.

Portman je igrala balerinu u filmu Crni labud. Za tu ulogu nagrađena je Oscarom, Zlatnim globusom, te nagradom Screen Actors Guild.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Uloge u kazalištu[uredi | uredi kôd]

  • Ruthless (zajedno s Britney Spears (1990.)
  • Dnevnik Anne Frank (1999.)
  • Galeb (The Seagull) (2001.)

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]