Faye Dunaway

Izvor: Wikipedija
Faye Dunaway
Faye Dunaway
Rodno ime Dorothy Faye Dunaway
Rođenje 14. siječnja 1941. (Flag of the United States.svg Bascom, Florida, SAD)
Godine rada 1965.-
Suprug Peter Wolf (1974.-1979.)
Terry O'Neill (1983.-1987.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Faye Dunaway (punim imenom Dorothy Faye Dunaway, Bascom, Florida, SAD, 14. siječnja 1941.), je američka filmska i kazališna glumica.

Rođena je u Bascomu na Floridi, SAD. Radi očevog posla, koji je bio časnik američke vojske, često se seli zajedno s obitelji. Pohađa floridski državni univerzitet i bostonski univerzitet, te diplomira dramsku umjetnost na Univerzitetu Floride. 1962. postaje članicom Američkog nacionalnog teatra i akademije (American National Theater and Academy), i debitira na Broadwayu u predstavi A Man for All Seasons, dok prvu filmsku ulogu ostvaruje 1967. u filmu The Happening. Iste godine postiže prvi veliki uspjeh filmom Bonnie i Clyde, gdje zajedno s Warrenom Beattyjem glumi jednu od naslovnh uloga, nominiranom za Oscara. Iduće godine nastupa u velikom hitu Afera Thomasa Crowna, što joj defintivno potvrđuje status zvijezde. Zahvaljujući svom talentu i izvanrednoj ljepoti, 1970-ih jedna je od vodećih američkih glumica. Snima intenzivnim ritmom više od dva filma godišnje te nastupa u raznim žanrovima i vrhunskim produkcijama, često kao partnerica vodećih glumaca.

Najznačajniji naslovi iz tog su perioda Tri kondorova dana uz Roberta Redforda, Mali veliki čovjek uz Dustina Hoffmana, Kineska četvrt, s Jackom Nicholsonom Pakleni toranj uz Stevea McQueena i Paula Newmana, i TV mreža zajedno s Williamom Holdenom koji joj je donio Oscara za najbolju glavnu glumicu. Nakon neuspjeha filma Mommie Dearest (1981.), biografskom filmu o glumici Joan Crawford, smanjuje intenzitet rada na filmu, te 1980-ih više radi na televiziji i u kazalištu. Od 1990-ih nadalje češće glumi na filmu, te se iz tog perioda ističu uloge u filmovima Arizona Dream (1993.) i Don Juan DeMarco (1995.).

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Faye Dunaway, Mirosław Baka, Balladyna (2009)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Faye Dunaway