Faye Dunaway

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Faye Dunaway
Faye Dunaway
Rodno ime Dorothy Faye Dunaway
Rođenje 14. siječnja 1941. (Flag of the United States.svg Bascom, Florida, SAD)
Godine rada 1965.-
Suprug Peter Wolf (1974.-1979.)
Terry O'Neill (1983.-1987.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Faye Dunaway (punim imenom Dorothy Faye Dunaway, Bascom, Florida, SAD, 14. siječnja 1941.), je američka filmska i kazališna glumica.

Rođena je u Bascomu na Floridi, SAD. Radi očevog posla, koji je bio časnik američke vojske, često se seli zajedno s obitelji. Pohađa floridski državni univerzitet i bostonski univerzitet, te diplomira dramsku umjetnost na Univerzitetu Floride. 1962. postaje članicom Američkog nacionalnog teatra i akademije (American National Theater and Academy), i debitira na Broadwayu u predstavi A Man for All Seasons, dok prvu filmsku ulogu ostvaruje 1967. u filmu The Happening. Iste godine postiže prvi veliki uspjeh filmom Bonnie i Clyde, gdje zajedno s Warrenom Beattyjem glumi jednu od naslovnh uloga, nominiranom za Oscara. Iduće godine nastupa u velikom hitu Afera Thomasa Crowna, što joj defintivno potvrđuje status zvijezde. Zahvaljujući svom talentu i izvanrednoj ljepoti, 1970-ih jedna je od vodećih američkih glumica. Snima intenzivnim ritmom više od dva filma godišnje te nastupa u raznim žanrovima i vrhunskim produkcijama, često kao partnerica vodećih glumaca.

Najznačajniji naslovi iz tog su perioda Tri kondorova dana uz Roberta Redforda, Mali veliki čovjek uz Dustina Hoffmana, Kineska četvrt, s Jackom Nicholsonom Pakleni toranj uz Stevea McQueena i Paula Newmana, i TV mreža zajedno s Williamom Holdenom koji joj je donio Oscara za najbolju glavnu glumicu. Nakon neuspjeha filma Mommie Dearest (1981.), biografskom filmu o glumici Joan Crawford, smanjuje intenzitet rada na filmu, te 1980-ih više radi na televiziji i u kazalištu. Od 1990-ih nadalje češće glumi na filmu, te se iz tog perioda ističu uloge u filmovima Arizona Dream (1993.) i Don Juan DeMarco (1995.).

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Faye Dunaway, Mirosław Baka, Balladyna (2009)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Faye Dunaway