Julie Andrews

Izvor: Wikipedija
Julie Andrews
Julie Andrews
Julie Andrews 2003.
Rodno ime Julie Elisabeth Welles
Rođenje 1. listopada 1935., Walton-on-Thames, Engleska, Velika Britanija
Godine rada 1949.
Supruga Tony Walton (1959.–1967.)
Blake Edwards (1969.–2010.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Julie Andrews (pravim imenom Julie Elisabeth Welles, Walton-on-Thames, Engleska, Velika Britanija, 1. listopada 1935.) je engleska glumica i pjevačica.

Od djetinjstva uči pjevanje, a već u 12. godini prvi put javno nastupa u jednoj londonskoj reviji. Na Broadwayu je debitirala još kao tinejdžerka 1953. godine u mjuziklu The Boy Friend. Uslijedili su mjuzikli My Fair Lady i Camelot, za koje je primila brojne nagrade. Julie Andrews je već bila legenda na Broadwayu kad je 1964. godine debitirala ulogom u filmu Mary Poppins, za koju je nagrađena Oscarom, Zlatnim globusom i nagradom BAFTA. Nominaciju za drugog Oscara, kao i nagradu Zlatni globus, dobila je već godinu dana kasnije za nezaboravnu ulogu Marie Von Trapp u filmu Moje pjesme, moji snovi. Treću nominaciju za Oscara i treći Zlatni globus dobila je za ulogu u filmskom klasiku Victor/Victoria. Godine 1996. vratila se na Broadway kazališnom adaptacijom filma Victor/Victoria.

Poznata je i po televizijskim filmovima, mjuziklima i serijama, za što je također dobila nagradu Emmy. Uoči Nove godine 1999. dobila je od kraljice Elizabete II. odlikovanje Dame of the British Empire, a 2001. godine odana joj je počast gala svečanošću u washingtonskom Kennedy Centru.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Julie Andrews
Nedovršeni članak Julie Andrews koji govori o filmskom glumcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.