Maggie Smith

Izvor: Wikipedija
Maggie Smith
Maggie Smith
Rodno ime Margaret Natalie Smith
Rođenje 28. prosinca 1934., Ilford, Essex, Engleska
Suprug Robert Stephens (1967.-1974.)
Beverley Cross (1975.-1998.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Dama Margaret Nathalia Smith (28. prosinca 1934.), poznatija kao Dame[1] Maggie Smith je velika i kultna engleska filmska, kazališna i televizijska glumica. Rodila se u mjestu Ilford, grofovija Essex, Engleska. Njena majka Margaret Hutton (djev. Little; 1896. – 1977.) je bila Škotlanđanka, a otac Nathaniel Smith (1902. – 1991.) iz Newcastle upon Tynea, po zanimanju patolog javnog zdravstva koji je radio na sveučilištu u Oxfordu. Ima dva starija brata blizanca, Alistaira (umro 1981.) i Iana.

Obrazovanje i nagrade[uredi | uredi kôd]

Smith je pohađala srednju školu Oxford (Oxford High School) do 16. godine i započela je svoju karijeru na pozornici kao studentica. 1952. godine, u dobi od 17 godina, pod okriljem Dramskog društva Sveučilišta Oxford (Oxford University Dramatic Society), Smith je započela svoju karijeru kao Viola u komediji Dvanaesta noć (Twelfth Night) Williama Shakespearea u kazalištu Oxford Playhouse, a na filmu je debitirala 1956. godine. Dosad je snimila 60-ak filmskih naslova i 70-ak predstava, osvojivši za svoj rad dva Oscara, Emmya, nagradu Tony i pet puta nagradu BAFTA. Za svoj 4. film, "The Prime of Miss Jean Brodie" je 1969. osvojila Oscara, isto ponovivši 1978. za film "California Suite". Njeni glumački partneri bili su mnogi velikani svjetskog glumišta od kojih se izdvajaju Michael Caine, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Orson Welles, Laurence Olivier, Derek Jacobi i mnogi drugi. Minerva McGonagall u filmu Harry Potter je jedna od zapaženijih uloga po kojoj se pamti. Njeni odani, ponekad i fanatični obožavatelji smatraju je jednom od najboljih glumica koja se ikad pojavila na filmu i u kazalištu.

Plemićke titule[uredi | uredi kôd]

1970. godine imenovana je viteškim redom Zapovjednika Reda Britanskog Carstva, ('CBA' - Commander of the Order of the British Empire[2]) a 1990. uzdignuta na Dame Zapovjednik Reda Britanskog Carstva ('DBE' - Dame Commander of the Order of the British Empire).
Smith je 2014. imenovana članicom Reda Vitezova Časti ('CH' - Order of the Companions of Honour).

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Smith se udala za glumca Roberta Stephensa 29. lipnja 1967. Imali su dva sina, glumca Chrisa Larkina (rođen 1967.) i Tobyja Stephensa (rođenog 1969.), a razveli su se 6. travnja 1975. Smith se vjenčala s dramaturgom Beverley Crossom 23. lipnja 1975. u Matičnom uredu u Guildfordu, i ostali su u braku do njegove smrti 20. ožujka 1998. Na pitanje 2013. je li usamljena, odgovorila je: "čini se pomalo besmisleno ići dalje sam i nemati to s kim dijeliti". Smith ima petero unučadi.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Dame je ženska plemićka titula ekvivalentna muškoj tituli Sir
  2. The Most Excellent Order of the British Empire - Najizvrsniji orden Britanskog Carstva je britanski viteški red koji nagrađuje doprinose umjetnosti i znanosti, rad s dobrotvornim i socijalnim organizacijama te javnu službu izvan državne službe

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]