Neil Patrick Harris

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neil Patrick Harris
Neil Patrick Harris
Rodno ime Neil Patrick Harris
Rođenje 15. lipnja 1973. (Albuquerque, Novi Meksiko)
Godine rada 1988.danas
Suprug David Burtka (2014. - danas)
Važnije uloge Barney Stinson (Kako sam upoznao vašu majku)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Neil Patrick Harris (15. lipnja 1973., Albuquerque, Novi Meksiko) američki je mađioničar, glumac, producent i pjevač najpoznatiji po ulogama u Doogie Howser, M.D., Barneya Stinsona u seriji Kako sam upoznao vašu majku i filmovima Harold & Kumar Go To White Castle i Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay u kojima glumi sebe (ne izravno).

Karijera[uredi | uredi kôd]

Rođen je i odrastao u SAD-u u saveznoj državi Novi Meksiko. Otac i majka su oboje bili odvjetnici. Počeo je glumiti u školskim predstavama, a prva uloga bila mu je ona psića Tota u kazališnoj predstavi Čarobnjak iz Oza.

Aktivan je bio i u srednjoškolskim godinama gdje je redovito glumio u mjuziklima i školskim predstavama. Prvu filmsku ulogu dobio je 1985. u filmu Klarino srce, drami u kojoj je glumila Whoopi Goldberg donijela mu je nominaciju za Zlatni globus.

Godine 1988. dobio je ulogu u dječjem filmu Ljudožder ljubičastih ljudi. Dobio je glavnu ulogu u humorističnoj seriji Doogie Howser, M.D. u kojoj je glumio mladog perspektivnog obiteljskog liječnika. Ta mu je uloga opet donijela nominaciju za Zlatnog globusa.

Godine 1993., kada se serija prestala prikazivati, Harris je gostovao u mnogim serijama i emisijama. Tijekom devedesetih godina, Harris je glumio u desetak filmova, a najpoznatija mu je uloga samog sebe u filmu Harold & Kumar Go To White Castle iz 2004. u kojem glumi samog sebe, ali je nakon tog filma i njegovog nastavka izjavio da on nije glumio sebe, već je samo bilo ime koje je koristio kao svoje.

Godine 2005. dobio je ulogu Barneya Stinsona, jednog od pet glavnih likova u seriji Kako sam upoznao vašu majku u kojoj je glumio sve do 31. ožujka 2014. godine, kada je emitirana posljednja epizoda. Iako se Josh Radnorov lik Ted Mosby vodio kao glavni, Harrisov je bio daleko najviše uočljiv u seriji.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Harris je 2006. potvrdio da je gej, te da je u vezi s glumcem Davidom Burtkom. Par je 2010. godine dobio blizance uz pomoć surogat majke. U rujnu 2014. su se vjenčali u Italiji.

Harris je veliki obožavatelj magije te je nekoliko puta u seriji Kako sam upoznao vašu majku upravo koristio magiju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]