Prijeđi na sadržaj

Whoopi Goldberg

Izvor: Wikipedija
Whoopi Goldberg
Whoopi Goldberg
Rodno ime Caryn Elaine Johnson
Rođenje 13. studenog 1955., New York, New York
Godine rada 1970. -
Suprug Alvin Martin (1973. – 1979.)
David Claessen (1986. – 1988.)
Lyle Trachtenberg (1994. – 1995.)
http://www.whoopi.com/
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Caryn Elaine Johnson poznatija kao Whoopi Goldberg (Manhattan, New York, 13. studenog 1955.), američka glumica, komičarka, tv-voditeljica i oskarovka.

Rođena je i odrasla od majke učiteljice i medicinske sestre i oca svećenika. Živeći sa samohranom majkom na Manhattanskoj četvrti Chelsea nakon odlaska oca, vrlo rano se naučila boriti za sebe. Prije glumačke karijere, radila je kao bankovna činovnica, i posmrtna kozmetičarka.

Okušala se i u stand-up komediji pod imenom Whoopi cushion. (Jastuk za vjetrove), a prezime Golberg uzela je zbog svojih židovskih predaka.

Nastupajući na Broadwayu, zapazio ju je i legendarni Steven Spielberg. Već za drugi film, "Boja purpura", nominirana je za Oscara kao najbolja sporedna glumica, a njenu glumu su svi hvalili. Druga je Afroamerikanka koja je dobila Oskara u više od 50 godina. Prva je bila Hattie McDaniel. Za ulogu Oda Mae Brown u filmu "Duh" dobila je Oskara.

Udavala se tri puta i ima kćer Alexandreu koja joj je podarila troje unučadi. Jedno vrijeme bila je u vezi s Tedom Dansonom. U karijeri je glumila u preko 150 filmova, te je jedna od samo trinaestero glumaca koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy, Grammy i Tony. Piše knjige, a izdala je i nekoliko CD-a. Aktivna je u socijalnom aktivizmu, posebice se bori za prava homoseksualaca. Dobitnica je niza značajnih priznanja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]