Nelipac II. Nelipčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Nelipac II. Nelipčić († 1344.), hrvatski vojvoda i velikaš iz obitelji Nelipčića Cetinskih koji je vladao Kninom i Cetinskom knežijom.

Podrijetlo i obitelj[uredi VE | uredi]

Nelipac II. je bio sin plemića Jurja i imao je brata Izana II., čiji je sin Konstantin bio Nelipčev saveznik.[1] Bio je oženjen krbavskom kneginjom Vladislavom Kurjaković s kojom je imao sina Ivana, koji nije uspio održati snagu obitelji, već je bio prisiljen predati utvrđeni Knin kralju Ludoviku I. Anžuvincu (1342.-1382.).[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Uspon Nelipca II. započeo je ulaskom u službu bana Mladena II. na čijem je dvoru obnašao visoku dužnost vojvode te se tim naslovom koristio do smrti.[1]

Godine 1322. bio je jedan od vodećih članova velikaške koalicije protiv bana Mladena II., čiji je poraz kod Blizne iskoristio za snaženje svog položaja kninskog kneza i ostvarenje snažne državine na teritoriju kninske, cetinske i psetske županije.

U želji da obnovi kraljevsku vlast nad Hrvatskom, Karlo I. poslao je bana Mikca da podvrgne hrvatske velikaše vladarskom autoritetu. Međutim, protiv njega je ustao vojvoda Nelipac kojem su prišli i knezovi Kurjakovići, knez Juraj Mihovilović i grad Trogir te ga potukoše ljeti 1326.[2] Istodobno, Nelipac je vodio borbe s knezovima Bribirskima oko prevlasti nad Hrvatskom pa je 7. lipnja 1326. godine potukao kneza Jurja II. Bribirskog kod izvora Krke, blizu Topolja.

Bilješke[uredi VE | uredi]

Literatura[uredi VE | uredi]


Hrvatinići.pngP vip.svg Nedovršeni članak Nelipac II. Nelipčić koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.