Nevenka Topalušić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nevenka Topalušić
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 21. studeni 1954.
Mjesto rođenja Gradec
Datum smrti 22. listopad 2014.
Mjesto smrti Zagreb
Nacionalnost Hrvatica
Opis vojnoga službovanja
Odlikovanja Red hrvatskog križa, Spomenica domovinske zahvalnosti, Medalja Oluja

Nevenka Topalušić (djevojački Vrčak), rođena 21. studenog 1954. godine u Gradecu, općina Vrbovec. Umrla 22. listopada 2014. uslijed prosvjeda Sto posto za Hrvatsku u Zagrebu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Gradecu pored Vrbovca s roditeljima i bratom. Osnovnu školu je završila s odličnim uspjehom. Kao iznimno nadarena učenica s nizom pobjeda na školskim natjecanjima, ishođeno joj je daljnje školovanje u medicinskoj školi u Zadru koju također završava s odličnim uspjehom. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja zapošljava se u Domu zdravlja Vrbovec. Iste godine po prvi puta stupa u brak u kojem je rodila troje djece, sinove Dubravka i Željka te kćer Anu.

Uz redovne dužnosti u domu zdravlja i obiteljske obaveze naposljetku uspijeva upisati i završiti školu za višu medicinsku sestru na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, te stječe zvanje više medicinske sestre dispanzersko-patronažnog smjera VI. stupnja. Uz niz poslova u domu zdravlja radila je i u hitnoj medicinskoj službi, a stečeno znanje pokazalo se vrlo korisnim tijekom Domovinskog rata.

Domovinski rat[uredi VE | uredi]

Počekom rujna 1991. godine sudjeluje u formiranju 51. samostalnog bataljuna Vrbovec.

Nevenka sudjeluje i u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 1995. godine. Interventno djeluje u zbrinjavanju i izvlačenju ranjenih zajedno sa sinom Dubravkom. Tijekom akcije uz zbrinjavanje ranjenih pripadnika postrojbe, zbrinjavala je i ranjene civile, kao i stradale neprijateljske vojnike. Teško ranjenu ženu iz izbjegličke kolone i njenog malodobnog sina, nakon pružene pomoći, sanitetskim vozilom izvlači te zbrinjava u vojnoj bazi UNPROFOR-a.

Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je s pješaštvom, pješačeći u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju. Njen stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima kao i to da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva.

Kao pripadnica Crnih Mambi teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.[1]

Nakon rata, s četiri metka i 28 gelera u tijelu, rodila je četvrto dijete.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Savska 66 ispred ministarstva branitelja nosi ime Trg Nevenke Topalušić.

Odlikovanja[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]