Nidoking

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nidoking
Nidoking.png

Japansko ime ニドキング Nidokingu
Redni broj 34.
Generacija prva
Vrsta Otrovni/Zemljani
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Nidorina
Razvija se u -
Razvoj Mjesečev kamen
Visina 1,4 m
Težina 62,0 kg
Sposobnost Otrovni vršak (Poison Point)
Suparništvo (Rivalry)

Nidoking (ニドキング Nidokingu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Nidokinga u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Ime Nidoking vjerojatno se temelji na engleskoj riječi "needle" = bodlja, istovremeno se odnoseći na njegovu Pokémon sposobnost. S druge strane, moglo bi se temeljiti na 二 ni, dva, ili pak 二度 nido, dvaput/dva stupnja, odnoseći se na slične karakteristike evolucijskih lanaca obaju spola Nidorana. Također je moguće da se temelji na riječi "cnidocyte", otrovne stanice koju sadržavaju životinje poput meduza. Riječ "king" = kralj, očito ukazuje na njegov muški spol.

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

  • Pokémon Red i Blue: Koristi se svom moćnim repom kako bi stegnuo plijen, a zatim mu slomio kosti.
  • Pokémon Yellow: Njegova koža nalik čeliku služi mu za moćna obaranja. Njegovi su rogovi toliko oštri da su sposobni probiti i dijamant.
  • Pokémon Gold: Udara svojim repom uokolo tijekom borbe. Ako protivnik ustukne, nasrće na njega svojim pozamašnim tijelom.
  • Pokémon Silver: Njegov je rep nevjerojatno čvrst i snažan. Ako ga omota oko protivnika, sposoban mu je slomiti kralježnicu s lakoćom.
  • Pokémon Crystal: Koristi se svojim snažnim rukama, nogama i repom kako bi izveo snažne napade. Nasilna tuča njegova je specijalnost.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Nidokingov snažni rep nosi nevjerojatnu moć. S jednim udarcem, sposoban je srušiti metalni toranj. Kada ovaj Pokémon jednom nasrne, ništa ga ne može zaustaviti.
  • Pokémon Emerald: Nidokingov snažni rep nosi nevjerojatnu moć. S jednim udarcem, sposoban je srušiti metalni toranj. Kada ovaj Pokémon jednom nasrne, ništa ga ne može zaustaviti.
  • Pokémon FireRed: Prepoznatljiv je po svojoj koži nalik kamenu i dugom rogu. Valja biti oprezan zbog njegovog roga koji sadržava otrov.
  • Pokémon LeafGreen: Koristi se svom moćnim repom kako bi stegnuo plijen, a zatim mu slomio kosti.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Jedan zamah njegova moćnog repa može srušiti telefonski stup poput šibice.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

Nidoking je neprisutan u divljini unutar svih Pokémon videoigara. Jedini način dobivanja Nidokinga jest razvijanje Nidorina putem Mjesečevog kamena. Nidorino se zauzvrat razvija iz Nidoran♂ na 16. razini.

Nidoking je jedinstvenog Otrovnog/Zemljanog tipa, te je jedini Pokémon (uz Nidoqueen) kojeg krasi jedinstvena kombinacija ovih tipova.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Opaki pogled (Leer) Normalni
Kljucanje (Peck) Leteći
Dvostruki udarac (Double Kick) Borbeni
Fokusiranje energije (Focus Energy) Normalni
Mlaćenje (Thrash) Normalni 23
Moć zemlje (Earth Power) Zemljani 43
Mega rog (Megahorn) Buba 58

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 81
 
Attack: 92
 
Defense: 77
 
Special: 75
 
SpAtk: 85
 
SpDef: 75
 
Speed: 85
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

Gary Oak posjeduje Nidokinga koji se prvi put pojavio u epizodi The Battle of the Badge.

Tijekom epizode DP128, Nidoking se pojavio pod vlasništvom Paula, Ashovog protivnika. Koristio ga je u borbi protiv Battle Frontier mozga Brandona i njegovog Registeela.