Nidoqueen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nidoqueen
Nidoqueen.png

Japansko ime ニドクイン Nidokuin
Redni broj 31.
Generacija prva
Vrsta Otrovni/Zemljani
Stupanj 2. stupanj
Razvio se iz Nidorine
Razvija se u -
Razvoj Mjesečev kamen
Visina 1,3 m
Težina 60,0 kg
Sposobnost Otrovni vršak (Poison Point)
Suparništvo (Rivalry)

Nidoqueen (ニドクイン Nidokuin u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Nidoqueen u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Nidoqueen vjerojatno se temelji na engleskoj riječi "needle" = bodlja, istovremeno se odnoseći na njenu Pokémon sposobnost. S druge strane, moglo bi se temeljiti na 二 ni, dva, ili pak 二度 nido, dvaput/dva stupnja, odnoseći se na slične karakteristike evolucijskih lanaca obaju spola Nidorana. Također je moguće da se temelji na riječi "cnidocyte", otrovne stanice koju sadržavaju životinje poput meduza. Riječ "queen" = kraljica, očito ukazuje na njen ženski spol.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red i Blue: Njene čvrste ljuske pružaju joj izvanrednu zaštitu. Koristi se svojom pozamašnom građom kako bi izvela moćne tehnike.
  • Pokémon Yellow: Čvrste ljuske prekrivaju tijelo ovog Pokémona. Smatra se kako ljuske izrastaju u ciklusima.
  • Pokémon Gold: Njeno je tijelo prekriveno ljuskama nalik iglama. Nikada neće ustuknuti pred protivničkim napadom.
  • Pokémon Silver: Koristi svoje pozamašno i grubo tijelo kako bi zatvorila ulaz u svoju jazbinu i zaštitila svoju mladunčad od grabežljivaca.
  • Pokémon Crystal: Čvrste ljuske koje prekrivaju njeno snažno tijelo pružaju odličnu zaštitu od bilo kojeg napada.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Tijelo ovog Pokémona obloženo je nevjerojatno čvrstim ljuskama. Sposobna je odaslati protivnike u zrak samo jednim udarcem. Njena snaga dostiže vrhunac kada brani svoju mladunčad.
  • Pokémon Emerald: Tijelo ovog Pokémona obloženo je nevjerojatno čvrstim ljuskama. Sposobna je odaslati protivnike u zrak samo jednim udarcem. Njena snaga dostiže vrhunac kada brani svoju mladunčad.
  • Pokémon FireRed: Njeno je tijelo prekriveno krutim, iglastim ljuskama. Ako je uzbuđena, igle iznenada izbijaju na površinu.
  • Pokémon LeafGreen: Njene čvrste ljuske pružaju joj izvanrednu zaštitu. Koristi se svojom pozamašnom građom kako bi izvela moćne tehnike.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Njeno je tijelo u potpunosti prekriveno čvrstim ljuskama. Zaštitit će svoju mladunčad pod svaku cijenu, čak ako ju bude stajalo života.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Nidoqueen je neprisutna u divljini unutar svih Pokémon videoigara. Jedini način dobivanja Nidoqueen jest razvijanje Nidorine putem Mjesečevog kamena. Nidorina se zauzvrat razvija iz Nidoran♀ na 16. razini.

Nidoqueen je jedinstvenog Otrovnog/Zemljanog tipa, te je jedini Pokémon (uz Nidokinga) kojeg krasi jedinstvena kombinacija ovih tipova.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Grebanje (Scratch) Normalni
Zamah repom (Tail Whip) Normalni
Dvostruki udarac (Double Kick) Borbeni
Otrovna bodlja (Poison Sting) Otrovni
Tresak tijelom (Body Slam) Normalni 23
Moć zemlje (Earth Power) Zemljani 43
Super moć (Superpower) Borbeni 58

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 90
 
Attack: 82
 
Defense: 87
 
Special: 75
 
SpAtk: 75
 
SpDef: 85
 
Speed: 76
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Gary Oak posjeduje Nidoqueen. Prvi ju je puta koristio kako bi obranio laboratorija svoga djeda od Tima Raketa u epizodi A Tents Situation. Gary je kasnije koristio Nidoqueen u epizodi Can't Beat the Heat u Johto ligi. Garyeva Nidoqueen pobijedila je Ashovog Taurosa, no izgubila je protiv Ashovog Snorlaxa.

Vođa dvorane otoka Navel, Danny, posjeduje Nidoqueen. Prikazana je tijekom nadmetanja s Ashovim Laprasom pri pokušajima zamrzavanja vrućeg gejzira. Kasnije, ista je Nidoqueen pomogla Dannyevom Machokeu i Scytheru da izdube Dannyev kanu/saonice.

Nidoqueen je bila jedna od Pokémona uhvaćenih i kloniranih od strane Mewtwoa u filmu Mewtwo Strikes Back.