Nikolaj Ge

Izvor: Wikipedija
Nikolaj Nikolajevič Ge
Realizam
Nikolaj Ge
Nikolaj Jarošenko: Portret Nikolaja Ge-a
Rođenje 27. veljače 1831.
Voronjež, Rusija
Smrt 13. travnja 1894.
farma Ivanovsky (u blizini Černigova, Ukrajina)
Vrsta umjetnosti slikarstvo - realizam
Portal o životopisima

Nikolaj Nikolajevič Ge (ruski: Николай Николаевич Ге) (Voronjež, 27. veljače 1831.farma Ivanovsky (u blizini Černigova, Ukrajina), 13. travnja 1894.) - ruski slikar francuskog podrijetla

Rodio se u plemićkoj obitelji "de Gay" francuskog podrijetla. Njegov djed doselio se u Rusiju u 18, stoljeću. Rano su mu umrli roditelji.

Uglavnom je radio portrete i slike povijesne tematike. Bio je jedan od slikara koji su 1870., osnovali novi pokret nazvan Peredvižnjevci, (predstavnici ruskog kritičkog realizma u 19. stoljeću).

Ge je otišao na studij na Sveučilište u Kijevu 1847., a godinu dana kasnije na Sveučilište u Sankt-Peterburgu. Od 1850. do 1857. studirao je na Imperialnoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Potom je otišao u Italiju na studij antike i renesanse. Godine 1863., Ge je imenovan profesorom na Imperialnoj Akademiji umjetnosti, ponovno je odlazio u Italiju, a 1869. konačno se vratio u Rusiju. Njegov rani rad bio je pod utjecajem Karla Brjulova.

Ge je bio dobar prijatelj s piscem Lavom Nikolajevičem Tolstojem, i dijelio je mnoge Tolstojeve ideale. Ge je živio od 1873. na imanju u Ukrajini. U tom razdoblju, Ge uglavnom slika vjerske teme.

Galerija[uredi | uredi kôd]